Vulkanasken fra Island er i stand til å sandblåse vinduene i et fly. Den kan også sette riper i lakken på bilen din dersom du er uforsiktig når du vasker. Partiklene fra vulkanen er nemlig både harde og skarpe.

- Har man et unaturlig belegg i form av en seig masse på bilen, må man ta hensyn til dette ved vask, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrågiver i NAF.

Bileeierorgansisasjonen oppdordrer folk til å være forsiktige med bruk av svamp.

Før svampen finnes fram, må man være helt sikker på at vulkanstøvet er spylt bort. Hvis du bruker maskinvask, bør du velge et vaskeprogram uten børster.

Følger du anvisningene vi gir deg under, og er ekstra nøye med spylingen, skal det hele gå bra. Bruker du polish og voks i tillegg, er hele vårpussen gjort unna med det samme .

Avfetting

Det aller første som må gjøres er en ordentlig avfettig. Hvis du ikke har høytrykksspyler hjemme, kan dette gjøres på en bensinstasjon. Velg da en selvvask som bruker ordentlig tykt skum. La det virke i noen minutter, og skyll grundig av. Hvis bilen er veldig møkkete, kan dette gjerne gjøres to ganger.

Vårklargjøring Bilvask vask MX-5=

AVFETTING: Bruk avfetting først. Da fjerner du den verste møkka. Hvis du ikke har høyttrykksspyler hjemme, kan du bruke en bensinstasjon til dette - eller gjøre som oss og ta hele jobben der. © Petter Handeland

Vask

Det andre trinnet innebærer god, gammeldags håndvask. Fyll op to bøtter - én med rent vann og en med varmt sjampovann. Bruk en vaskevott i microfiber eller lammeull til dette. Fordelen med disse er at de, i motsetning til vanlige svamper, absorberer møkka. Da slipper du å dra partiklene rundt på lakken, og dermed ripe den opp. Vask ett og ett panel om gangen, og skyll votten godt i det rene vannet mellom hver gang.

Vårklargjøring Bilvask vask MX-5=

VASK: Bruk en god bilshampo og en vaskevott i microfiber eller lammeull. Disse trekker inn skitten, så du slipper å dra sand rundt på lakken. Bruk også to bøtter - én til såpevann og én til å skylle votten. © Petter Handeland

Tørking

Når du er ferdig, kan du tørke bilen. Det er viktig at du ikke lar bilen tørke i sola, da dette gir stygge skjolder i lakken. Når du tørker, må du for all del ikke dra kluten over lakken. Det kan nemlig fortsatt ligge små partikler på lakken. Derfor skal du legge et microfiberhåndkle på det våte, og presse det forsiktig mot bilen.

Vårklargjøring Bilvask vask MX-5=

TØRKING: Når du skal tørke bilen er det smart å bruke et microfiberhåndkle. Legg deg på lakken, og la det absobere vannet. Det er ikke smart å dra det rundt, da det fortsatt kan sitte igjen små partikler på lakken. © Petter Handeland

Vårklargjøring Bilvask vask MX-5=

REN BIL: Både du og bilen vil ha det mye bedre når den er ren. © FOTO: Petter Handeland

Under bilen

Det er ikke bare lakken som trenger å få fjernet salt og annet skitt. Også undersiden av bilen har blitt utsatt for dette gjennom hele vinteren. Selv om disse områdene gjerne er bedre egnet til å takle det, må de absolutt ikke glemmes. Da ender man ofte opp med rust på vitale deler - noe som er både vanskelig og dyrt å bli kvitt.

Lister og andre plastdetaljer kan friskes opp med en plastfornyer. Disse gjør den grå og blasse plasten som ny igjen.

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!