Norge er et stasjonsvognland. I de aller fleste tilfellene der en bilmodell finnes i stasjonsvognversjon, er det nettopp den det selges mest av.

Nordmenn generelt, og småbarnsfamilier spesielt, vil ha mest mulig bil for pengene. Det føler de at de får med en stasjonsvogn.

Mest solgte modeller

Da testkandidatene skulle velges til denne saken, lot vi rett og slett norske bilkjøpere bestemme. Fem av bilene er blant de mest solgte modellene som finnes i stasjonsvognutgave. Dermed har vi fått med både kompakte stasjonsvogner og en Volvo som tar steget opp i storbilklassen.

I tillegg har vi tatt med en Skoda-modell som i kraft av formidabel bakseteplass er verdt å se nærmere på for familier med ekstra stort plassbehov - som når bakvendte bilpassasjerer skal kombineres med langbeinte voksne i forsetene.

Test med bilsete og vogn

Bilseter til barn kommer i mange former og størrelser, så her bør du gjøre grundig research. Også testene av bilseter kan være forvirrende.

Hvordan bilsetene festes i bilen - for eksempel om barnesetet følger Isofix-standarden - varierer også. Dette gjør det svært vanskelig å slå sikkert fast at én bilmodell har plass til tre barneseter i baksetet, mens en annen bare rommer to.

Derfor bør du ta med bilsetene som skal brukes og montere dem ordentlig og riktig i den aktuelle bilen. Skal et bilsete monteres bakvendt, bør du sette deg i forsetet for å sjekke om du får plass nok. Ikke stol på øyemål!

Ta også med barnevogna. Vi synes det er en klar fordel om den kan settes inn på langs i sammenslått (men ikke demontert) tilstand. Da har du fortsatt nesten et halvt bagasjerom tilgjengelig.

Må du sette inn vogna på tvers i bagasjerommet, spises nesten all plass opp.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Les også:

Velg riktig bilsete

Barn i bil: Dette må du vite

Test: Bare to av ti febertermometre er virkelig gode

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!