Pass fingrene!

Bil er farlig selv når den står

Det skjer tusenvis av ulykker hvert år – uten at nøkkelen en gang er i tenningen.

VANlIGE ULYKKER: Å klemme fingrene i døren kan gjøre fryktelig vondt, men det er ingen livstruende skade.

VANlIGE ULYKKER: Å klemme fingrene i døren kan gjøre fryktelig vondt, men det er ingen livstruende skade. Foto: Foto: Pål André Skogen

Publisert Oppdatert

Den mest vanlige skaden knyttet til bil i USA er klemte fingre i bildøren. Ikke akkurat noen livstruende skade, men det gjør jo vondt.

Det betyr likevel ikke at det amerikanske trafikksikkerhetsorganet National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) synes problemet bør ligge urørt.

Tallet på klemuhell i USA er 150.000 i året, noe som er dobbelt så mye som antallet ulykker forårsaket av fallende kjøretøy og -deler.

Ifølge en talsmann for NHTSA, er dette første gang man har fått oversikt over antallet ulykker som er forårsaket av biler som ikke beveger seg i traffikken.

- Disse resultatene understreker farene som finnes i bil, enten den befinner seg på veien eller ikke. Jeg håper dette vil føre til at det blir satt søkelys på noen av disse problemene.

På amerikansk betyr vel det at man enten blir velsignet med advarselskilt som ber deg om å flytte fingrene før du lukker døren, eller at det blir påbudt med en voldsom gummikant rundt dørene for å forhindre akkurat dette livsfarlige problemet.

Les også:

Hvilket barnesete skal du velge

Så farlig er billigdekk

Sviktende jekker

10.000 mennesker blir hvert år alvorlig skadet ved bruk av jekk. Det til tross for at de fleste burde vite at man ikke skal bevege seg under en bil som kun står på en jekk.

En annen type "ulykke" er overbelastning. 88.000 personer blir hvert år skadet mens de laster inn eller ut av bilen, eller mens de dytter en bil. Direktøren for trafikktjenester i New York-politiet påpeker at å dytte en bil er en dårlig idé, spesielt på vinteren.

- Det er noe som fort kan bli en farlig situasjon. Det er lett for at noen faller og blir overkjørt.

Hvor ofte dette skjer i Norge vites ikke, men man skulle jo tro at det er en del. Vi har tross alt mange mennesker som er glade i å utnytte det manglende grepet snøføre gir til å leke seg.

Om stress er årsaken til den neste ulykkestypen, skal være usagt. Men over 9000 mennesker blir skadet hvert år fordi de åpner radiatoren uten å slippe ut trykket først. Det fører til at glovarmt vann spruter ut, og gir alvorlige brannskader.

Man burde altså passe seg når man holder på med bilrelaterte ting. Deler beveger seg fort og er varme, bilen har blindsoner og biler på jekk er ikke trygge å ligge under.

Les også:

Krasjtesten blir tøffere

De sikreste familiebilene

SUV-er mye oftere i grøfta

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning