Bensinprisen ned 46 øre

NAF annonserte opprør mot høye drivstoffpriser. Straks ble prisene satt kraftig ned.

Shell har satt ned bensinprisen med nesten 50 øre, men det er fortsatt et godt stykke igjen til det er like billig som det var da Shell og 7-Eleven startet sitt samarbeid på tåsen tidligere i år.

Shell har satt ned bensinprisen med nesten 50 øre, men det er fortsatt et godt stykke igjen til det er like billig som det var da Shell og 7-Eleven startet sitt samarbeid på tåsen tidligere i år. Foto: Foto: Pål André Skogen

Publisert Oppdatert
Kommunikasjonssjef i Shell, Kim Bye Bruun, sier at de ikke lar seg påvirke av kommentarer utenfra.

Kommunikasjonssjef i Shell, Kim Bye Bruun, sier at de ikke lar seg påvirke av kommentarer utenfra.

Torsdag morgen satte Shell ned prisen med 46 øre for én liter bensin og 15 øre for diesel. Statoil kuttet samtidig prisen med 30 øre for bensin og 15 øre for diesel.

Til tross for at priskuttet kommer samme morgen som NAF-president Magne Revheim i VG varslet en storaksjon mot oljeselskapenes sendrektighet når det gjelder å sette ned prisen, avviser Shell at de har tatt hensyn til dette.

- Nei, vi lar oss ikke påvirke av kommentarer i media. Vi følger markedet, og vi har gjort en vurdering, og kommet frem til at å sette ned prisen er det riktige å gjøre i dag, sier Kim Bye Bruun, kommunikasjonssjef i Shell.

Fra informasjonssjef i Statoil Knut H. Hansen lyder lignende forklaringer:

- Bensinprisen henger ikke like tett sammen med råoljeprisen som mange tror. Vi så en dobling i råoljeprisen fra 2005 til 2008, men bensinprisen doblet seg ikke på den samme tiden. Det argumentet holder rett og slett ikke, sier Hansen til Klikk.no/bil.

LES OGSÅ:

Diesel billigere enn bensin

Kjør smart - spar penger

Er dette århundrets oppfinnelse?

Bakgrunnen for NAF-aksjonen er oljeprisen har falt med over nesten 50 dollar fatet siden toppen i sommer, uten at det har gjenspeilet seg i drivstoffprisene. Veiledende pris for 95-oktan bensin har bare sunket med 60 øre i samme periode - inntil torsdagens priskutt.

NAF har rundt en halv million medlemmer.

Må oljeselskapene presses til priskutt? Si din mening i bunnen av artikkelen!

Foto: Foto: Petter Handeland

Orkaner påvirker pris

Det har vært usikkerhet angående bensinreservene i USA på grunn av orkanene som har herjet i Mexicogulfen, i tillegg har oljeprisen gått litt opp det siste døgnet.

Likevel setter altså norske bensinstasjoner ned prisene. Statoil setter ned prisen med 30 øre på bensin og 15 øre på diesel, mens Shell setter ned bensinen med 46 og dieselen med 15 øre. Det er ventet at de andre raskt vil følge etter.

Norge henger etter

Bensinprisen i Sverige og Danmark har de siste dagene blitt satt ned med 50 øre. Nå følger altså en prisreduksjon her til lands også. Likevel har det ingen direkte sammenheng med reduksjonen i våre naboland.

- Nei, Sverige satte opp prisen med 50 øre for én uke siden, og nå setter de prisen ned igjen. Hvorfor de har gjort det, må du nesten spørre de om, sier Hansen.

I sommer startet en annen aksjon mot høye drivstoffpriser som oppfordret folk til å boikotte de store kjedene. Om den hadde noen effekt, er usikkert, men Kim Bye Bruun hos Shell sier at de merket noen svingninger i markedet på den tiden e-postaksjonen foregikk. Selskapet vet ikke om svingningene skyldtes aksjonen eller om bensinprisene var generelt høye.

Statoil på sin side mener de aldri merket noe til aksjonen som foregikk i mai i år.

Bryr vi oss om prisen?

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at omsetningen av olje og smøremidler på norske bensinstasjoner gikk opp med 14,2 prosent i juli i år sammenlignet med samme måned i 2007. Det svarer noenlunde til prisstigningen og indikerer at nordmenn flest ikke reduserte bilkjøringen i vesentlig grad når prisene steg.

Andre tall fra SSB viser at selv om den nominelle prisen på drivstoff var rekordhøy i sommer, så har lønnsveksten sørget for at vi kan kjøpe like mye drivstoff nå som i 1998.

For ti år siden var prisen 8,28 kroner for én liter bensin, mens SSBs har foretatt sine beregninger ut fra en pris på i underkant av 13 kroner i 2008.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning