Haike

Vil du haike med andre?

Med GoMore kan du finne både passasjerer og sjåfør.

FLERE I BILEN: Vil du sitte på med, eller ha med deg fremmede i bilen for å spare utgifter til drivstoff? Ja, tror samkjøringstjenesten GoMore. FOTO: Newspress
FLERE I BILEN: Vil du sitte på med, eller ha med deg fremmede i bilen for å spare utgifter til drivstoff? Ja, tror samkjøringstjenesten GoMore. FOTO: Newspress
Sist oppdatert
TILBUD: Flere sjåfører har lagt ut tilbud om skyss. Enda flere dukker opp når man logger seg inn
TILBUD: Flere sjåfører har lagt ut tilbud om skyss. Enda flere dukker opp når man logger seg inn Foto: FOTO: Skjermdump

Samkjøringstjenesten GoMore har etablert seg i Norge. Dette er en sosial nettverkstjeneste der man kan finne eller tilby skyss online, og dermed dele på drivstoffkostnadene med andre som skal samme vei.

Ifølge GoMore-gründeren Matias Dalsgaard er dette Nordens største samkjøringstjeneste, med mer enn 130 000 brukere.

- I starten var det spesielt studenter og pendlere som brukte tjenesten, men med tiden har reisemulighetene økt, og nå har vi alle typer brukere som finner fram til hverandre via vårt system, uttaler Dalsgaard.

Han hevder at høye bensinpriser og lite fleksible buss- og togtider har bidratt til populariteten i Danmark. Derfor regner han med at samkjøring vil bli populært også i Norge.

- Dessuten er jo dette en miljøvennlig tjeneste. Hvor ofte ser man ikke biler med kun sjåføren bak rattet og resten av setene tomme, spør initiativtakeren.

Del både bil og hus

GoMore er en av mange tjenester som gjør det mulig for nordmenn å dele det de eier med andre.

Hvis du er på utkikk etter et sted å overnatte, er Airbnb det mest kjente alternativet.

Der kan du både leie og leie ut en leilighet eller et rom, for eksempel når du skal ut og reise.

- Jeg har et tomt gjesterom, og de reisende har behov for et sted å bo. Dermed møtes vi på Airbnb, forteller 27 år gamle Ingvild Moen, som har hatt 50 ukjente overnattingsgjester siden hun ble med i nettverket.

Bygger på tillit

Lignende tjenester er allerede forsøkt på andre områder. Nimber (tidligere kjent som Easybring) har i flere år satt folk med et transportbehov i kontakt med folk som har plass til overs i bilen.

Både GoMore, Airbnb og Nimber bygger på tillit, og er derfor nært knyttet opp mot Facebook hvor man kan sjekke hvem man kan bo hos, kjøre med eller sende katten med.

Kjører du med en hyggelig sjåfør kan du legge igjen en positiv anmerkning på siden, mens en mindre hyggelig passasjer må regne med å få høre det.

- Kvaliteten sikres ved at man «rater» hverandre ut ifra opplevelsen, som ved hvilken som helst boside, sier GoMore-gründeren til Dagsavisen.

Les også:

Dette gjør de aller fleste feil

Her er det meningen at du skal få opp farten

Gjør du det feil kan det koste deg 5200 kroner

Denne saken ble første gang publisert 02/07 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også