Parkering ved fotgjengerfelt forvolder hodebry. Bare i Oslo kostet det bilistene over 8,6 millioner kroner i bøter ifjor, ifølge tall fra Bymiljøetaten i Oslo kommune. Noe av problemet - tillegg til generell rift om parkeringsplasser - er at det gjelder ulike regler før og etter gangfelt.

Det er nemlig forbudt å stanse nærmere enn fem meter før et gangfelt. Etter fotgjengerovergangen kan man imidlertid parkere bilen helt inntil, såfremt fotgjengerfeltet ligger på en rett strekning. Ligger det i forbindelse med et veikryss, gjelder ikke denne regelen. Det skyldes at er forbudt å parkere nærmere enn fem meter fra veikryss.

- Det er viktig å overholde femmetersgrensen før et gangfelt. Den er satt for å skape nødvendig sikt rundt fotgjengerfeltet, sier Kari Eliassen, kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten.

Les også- Putt p-billetten i lomma, og unngå bot

Skrev ut 214 000 bøter

Trafikketaten i Oslo, som nå er en del av Bymiljøetaten, skrev i fjor ut 214 000 bøter. 17 258 av de bøtelagte hadde parkert nærmere enn fem meter før fotgjengerfelt.

- Vi prioriterer forseelser som kan skape trafikkfarlige situasjoner, som ulovlig parkering ved fotgjengerfelt, sier Eliassen.

Bryter du regelen, selv med noen små centimeter, må du punge ut med 500 kroner. Betaler du ikke innen fristen, får du en ekstra avgift på 50 prosent av det opprinnelige beløpet.

Klarer du disse? Ta vår parkerings-quiz

Les også:

Så fort kan du kjøre forbi fotoboksen

Nakne kjendis-modeller i ny Pirelli-kalender

Denne familiebilen knuser alle rekorder

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!