=

MILLIONER: En ny Audi A4 koster fra seks millioner kronur og oppover. Prisene på luksus-SUV-en Q7 starter på omlag 16 milioner. Får du kjøpt islandske kronur billig kan det være en gunstig pris. Enda gunstigere er det å finne noen måneder gammel bil og få av avtale med bilselgeren om en grei splitt på fordelingen av avgiftene selgeren får tilbakebetalt fra islandske myndigheter ved eksport av bruktbiler. © Thor Olav Moen

Bilbutikkene på Island sliter, som resten av næringslivet på øya. Særlig nesten nye, men brukte biler er gunstig for utenlandske kjøpere. Men de som vil ha billig bil fra Island må forte seg - mange benytter anledningen og det blir stadig færre biler å velge mellom.

Halvpris for et år gammel bil

Grovt sagt kan man få en pent brukt et år gammel bil til halvparten av nypris. Dette kombinert med svært gunstig kurs på islandske kronur og det faktum at myndighetene på Island åpner for tilbakebetaling av moms og avgifter på brukte biler gjør at nordmenn kan gjøre bilkupp på Island.

Jon Trausti Olafsson er markedsdirektør ved Hekla Bil, den islandske Audi-importøren, beliggende i Reykjavik. Han sier at kunder kan forvente å få en et år gammel bil til omkring halv pris målt mot nybilprisen.

Lageret minker

- Vi har hatt mange biler på lager. Siden omsetningen av biler her på Island har sunket med over 90 prosent må vi gjøre noe for å tømme lageret. Myndighetenes vedtak om en refusjonsordning for avgifter med eksport av biler gjør det gunstig å kjøpe bil på Island - også for nordmenn.

=

BIL-TILBUD: Her hos Hekla Bil på Island kan du gjøre bruktbilkupp. © Thor Olav Moen

30 biler solgt til en nordmann

- For et par uker sier solgte vi 30 biler til en nordmann. Han hadde i likhet med mange andre utlendinger som handler på Island i disse dager kjøpt islandske kronur billig i Europa. Mens vi operer med en kurs som tilsier 155 Islandske kroner for en Euro kan man kjøpe 230 kroner for en Euro utenfor Islands grenser.

Taket for avgiftsrefusjon er satt til to millioner islandske kroner, så det er middels dyre biler som aller mest gunstig å ta med seg herfra. De største og dyreste har mer avgifter, og kunden får dermed ikke en like stor uttelling, forklarer han.

Fra 15 til 8 mill.

Et priseksempel kan være en Audi Q7, som koster fra omkring 16 millioner kronur ny. En et år gammel bil kan gå for rundt sju-åtte millioner - altså halv pris. Den islandske selgeren får igjen opp til to millioner av disse pengene ved eksport av en sånn bil.

Den islandske bilselgeren oppgir at kjøpere kan forhandle seg frem til å få sin del av denne refusjonen på toppen av en allerede gunstig pris og fordelaktig valutakurs målt mot Euro, eller norske kroner.

Som kjent er innkjøpsprisen på bruktbilen man importerer til Norge en av flere faktorer for beregning av norsk avgift.

Ingen luksusbil-flom

Olafsson understreker at det er en myte at Island flommer over av luksusbiler på billigsalg;

- Vi har ikke så mange store, dyre biler til salgs. Island er tross alt et lite land. Dermed har de store luksusbilene vært svært synlig på veiene. Nå når nybilsalget er moderat fordi folk merker krisen på lommeboka tror vi islendinger vil kjøpe bruktbiler i større grad enn før. Dette kombinert med interessen fra utlendinger gjør at vi allerede har færre biler enn før jul.

Skreddersydd nettside

Men, det er biler å velge blant, og Olafsson og hans kolleger i islandsk bilbransje vil gjerne eksportere biler. Derfor tilbyr de gratis frakt fra Island til sine naboland, og har laget en nettside; www.nordiccarsale.is hvor biler klare for eksport til Norge og andre naboland presenteres med priser klare for eksport.

Men, dette er priser uten avgiftsreduksjonen - noe potensielle kjøpere bør være klar over og ta med inn i forhandlingene ved et eventuelt kjøp. Selv om millionene skal deles på 16 før å få prisen i norske kroner, er det ytterligere mye å spare på få til en god splitt på avgiftstilbakebetalingen ved et salg ut av Island.

Også nye biler kan falle gunstig ut på grunn av den lave kronur-kursen, men det er altså pent brukte og ikke alt for dyre biler han særlig merker interesse for, avslutter Olafsson.

STOR BIL, STOR PRISLAPP: Pirs fra 16,1 millioner (islandkse vel og merke.) kroner.... © Thor Olav Moen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!