Programlederne for talkshowet Studio 5 på kanalen FEM har alle et personlig forhold til bil.

- Drømmebilen min har alltid vært en Romeo Spider, forteller Mina Hadjian (32).

Hun anser seg som en god sjåfør, effektiv og trygg i trafikken.

- Kompisene mine sier at jeg er den eneste jenta som får lov til å låne bilene deres, forteller programlederen.

- Jeg kan skifte olje og jeg kan fylle ting som luft og tennvæske. Nei, spylevæske heter det vel. Dekk har jeg aldri skiftet, men jeg har lært det av en ragger på et nachspiel i Fredrikstad en gang, sier Mina.

Kjersti Løken Stavrum

Drømmer om en Beetle

- Jeg har ikke egen bil, men nyter min manns firmabil - oftest som passasjer, sier Kjersti Løken Stavrum (39). Hun synes mange biler bærer preg av å ha blitt utviklet av menn og derfor er altfor macho.

- I sommer har jeg for første gang fått veldig lyst på en spesiell bil, og jeg tar meg i å lese bruktbilannonser for å se om det er noen til salgs. Det er en VW Beetle Cabriolet og den skal være kremhvit eller lys beige og ha sort tak, drømmer Kjersti.

Eli Engum Hagen

Ler av det nå

- Jeg kan le av det nå, men det var en forferdelig opplevelse da bilen raste ned trappene, sier Eli Engum Hagen (61).

- Egentlig er jeg en god sjåfør, men etter at jeg kjørte utfor slottstrappa i 2001, fikk selvtillitten min en ordentlig knekk, innrømmer hun. Ektemannen Carl sørget for at kona satt seg bak rattet igjen allerede neste dag.

- Jeg kan absolutt ingenting om bil. Til nød kan jeg åpne panseret og ta ut varseltrekanten. Jeg finnes ikke teknisk og er elendig til å lese bruksanvisninger.

Kari Simonsen

Fiskebilen

- Min aller første bil fikk jeg da jeg var veldig ung. Det var en bitteliten sak, nummeret etter motorsykkel, hvor du går inn fra fronten. Det er den rareste og søteste bilen jeg har hatt, men den snødde jo ned om vinteren. Bil nummer to overtok jeg av foreldrene mine, en veldig usexy bil. Jeg glemte igjen en pakke med hellefisk i baksetet og fiskesaften rant ned i setetrekket. Vi kalte den for fiskebilen, for stanken gikk aldri bort, forteller Kari Simonsen (71).

- Jeg er sånn som blir forelsket i en bil ved første blikk, og enkelte biler er mer sexy enn andre. Jeg er litt frankofil og har hatt mange franske biler opp gjennom årene.

Martine Aurdal

Martine Aurdal © Foto: Morten Bendiksen

Kjører bare i Ålesund

- Mine ferdigheter strekker seg til å åpne panseret, se nedi og si Hmmmm! Det forteller Martine Aurdal (30). Hun bor i Oslo og kjører ikke bil til vanlig, men når hun er hjemme hos foreldrene i Ålesund kjører hun bil.

- Jeg synes det er gøy å kjøre, men jeg kan ikke skryte på meg å være en veldig god sjåfør. Jeg kjører så sjelden, så jeg har ikke så mye erfaring. Men jeg går på med friskt mot og er ikke engstelig bak rattet, forteller Martine.

Heidi Lunde Nordby

Har ikke lappen

Heidi Nordby Lunde (35) har ikke lappen, noe hun har fått flere reaksjoner på.

- De synes det er helt merkelig at et voksent menneske ikke kan kjøre bil. Bilkulturen andre steder er veldig forskjellig fra det jeg som Oslo-jente er oppvokst med. Jeg haddde en kjæreste fra Setesdal, og der sto gutta i en svart røyksky og burnet og svidde dekk. Hva var vitsen med det? For meg var det komplett uforståelig.

Birgitte Lund Nakken

Ikke så opptatt av bil

- Jeg syns det er deilig å kjøre bil og jeg betrakte rmeg som en god sjåfør. Jeg har ganske mye temperament, så det har jo blitt noen fartsbøter, forteller Birgitte Lund Nakken (40).

Drømmebilen hennes er en kremhvit Jaguar med lyst skinnseter.

- Da skulle jeg tatt med FEM-jentene på piknik!

Karita Bekkemellem

Miljøvennlig

Karita kjører en mørk blå metallic Citroen Grand Picasso.

- Det er en fantastisk bil som også er miljøvennlig, forteller Karita Bekkemellem (43).

- Jeg har alltid vært en skikkelig biljente og utrolig glad i biler. Den aller første bilen min var en knall gul Opel Kadett og jeg tok med meg to venninner og kjørte til Stoickholm. Helt uforsvarlig, selvfølgelig. - Kompisene mine pleier å si at jeg kjørte som en mann, og jeg må nok tilstå at jeg har vært litt for hard på gassen, legger hun til.

Les hele artikkelen på side 50 i Kamille nr 21. I salg nå!

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!