Folkebilen er blitt bedre
Ansiktsløftningen gjør Skoda Octavia til et enda bedre kjøp.
Klikk.no/bil, Pilzen, Tsjekkia: Skoda Octavia er i utgangspunktet en fin bil. Rommelig og rimelig, med god kvalitetsfølelse og gode kjøreegenskaper. Mange forskjellige motoralternativer gjør det også mulig å finne en modell som passer både smak og lommebok.
Les våre tester av Octavia her.
Vi liker det upretensiøse ved Octavia - den prøver ikke å skryte på seg noe den ikke er, men leverer det den skal på en ordentlig og ryddig måte. Så har den også solgt godt her i landet, og særlig modellene med dieselmotor og firehjulsdrift kan vise til et imponerende lavt verditap.
Den har solgt godt på verdensbasis også; den er Skodas mest solgte modell gjennom tidene, og deres absolutt viktigste modell.
Penere
Ansiktsløftningen har gitt bilen et mer moderne og mer synlig ytre, så nå er den mer lik Superb - som du kan lese om i testoversikten vår . Skoda-folket sier at de ønsket å gi bilen et mer emosjonelt utseende, og i våre øyne er karosseriendringene - som i all hovedsak handler om ny snute og hekk - en vellykket oppgradering.
Bilen har fortsatt et rommelig bagasjerom - stasjonsvogna sluker 580 liter - og i baksetet har de voksne det greit. Førermiljøet er oppgradert i stil med det ytre; nå er det finere enn før og gir en bedre totalopplevelse.
Nye instrumenter, et nytt ratt, en ny midtkonsoll der du blant annet kan få konsernets navigasjonsenhet med berøringsskjerm og innebygd harddisk for MP3-låtene dine er på plass, og dessuten nye kontroller for klimaanlegget.
I tillegg er materialene som er brukt innvendig mykere og penere enn før, og alt ser og kjennes kort sagt bedre.

4x4-drøm på dårlig vei
Octavia kjører fremdeles godt. Den er lettkjørt og oversiktlig, både på raske, tsjekkiske motorveietapper og i byen. I tillegg til at den tåler svingene fint, har den god komfort.
På en lengre kjøretur på veier som kan sammenliknes med de dårlige veiene vi har her i landet, viser 4x4-utgaven - som har litt ekstra bakkeklaring i forhold til de forhjulsdrevne modellene og dermed krabber over 16,3 cm høye hindringer - at den tåler humper og dumper og ødelagt asfalt på en tillitvekkende måte. Uten å stumpe og slå og bråke, og uten at hjulene mister bakkekontakten.
Er ikke denne røff nok for deg? Du kan jo vurdere en SUV i stedet.
- Les våre tester av Honda CR-V her.
- Her kan du lese tester av Volkswagen Tiguan .
- Toyota RAV4 er et annet alternativ, som du kan lese tester av her.
- Nissan Qashqai er også en fin blanding av SUV og stasjonsvogn - les testene her.
Tolitersdieselen er velkjent - Skoda skal bruke konsernets aldrende pumpedyse-maskin i et års tid til. 140 hk er strengt tatt mer enn man behøver, men den fungerer veldig godt, uanstrengt og relativt stillegående i bilen.
Den nye, turbomatede bensinmotoren på 1,4 liter vi kjenner fra øvrige biler fra konsernet, gjør også en utmerket jobb i Octavia. Selv ved ordentlig rask motorveikjøring, med tre voksne pluss bagasje i bilen, er de 122 hestekreftene tilstrekkelig og vel så det.
Ny teknikk
Skoda har gitt Octavia den nyeste utgaven av firehjulsdriftssystemet fra svenske Haldex, et system som gang på gang har vist seg å fungere godt.
Sikkerhetsnivået er oppgradert på den ansiktsløftede utgaven, blant annet med xenonlys som automatisk tilpasser lysbildet etter omgivelsene og kjøreforholdene, nye nakkestøtter som skal redusere faren for nakkesleng ved en ulykke, nye ryggesensorer og ny startsperre. ABS-bremsesystemet er av en ferskere utgave, og firehjulsdriftssystemet skal jobbe bedre sammen med ESP-systemet.
Detaljer som mulighet for oppvarmet baksete, nye oppbevaringsrom her og der, bedre belysning i baksetet og annet snacks kommer også med ansiktsløftningen.
Mye diesel og stasjonsvogn

Bilen kommer hit til landet i desember, og den norske importøren antar at 90 prosent av de 2500 Octavia-eksemplarene de har som mål å selge neste år er stasjonsvogner. Over 80 prosent tar en med dieselmotor, over halvparten vil velge firehjulsdrift, og like mange vil velge den velutstyrte Elegance-modellvarianten.
En stasjonsvogn med 105-hesters dieselmotor og firehjulsdrift koster fra 289.400 kroner, mens de firehjulsdrevne utgavene med 160-hesters turbomatet bensinmotor og 140-hesters dieselmotor koster fra 347.400 kroner i stasjonsvognformat.
Hyggelige priser
Innstegsmodellen, som er en relativt skrapet utgave med 1,4-liters bensinmotor på 80 hk, er ikke spesielt interessant. Da ville vi nok heller brukt den ekstra ventetiden fram til neste år på å skrape sammen penger til en TSI-utgave med turbomotor og 122 hk, noe som koster 237 400 kroner som stasjonsvogn.
Denne vil også komme med sjutrinns DSG-automatgirkasse, et alternativ vi sterkt ville vurdert. De fleste andre motorene kan også kombineres med DSG-girkasse, om du da ikke velger en firehjulsdreven bil.
Firehjulsdrift kan for øvrig kombineres med 1,9-liters diesel på 105 hk, tolitersdiesel på 140 hk, eller 1,8-liters bensinmotor med 160 hk, og dette koster rundt 40 000 kroner ekstra.
Du kan også klatre enda høyere i modellpaletten, og velge den røffere, firehjulsdrevne Scout, eller den praktiske og veldig morsomme RS-utgaven. Begge er tilgjengelig med diesel- eller bensinmotor.