Volvo og Saab raser nedover på listen over nybiler svenskene er fornøyd med. Storselgeren Volvo V70 havner helt nede på 40. plass, langt under middels. Det samme gjelder for tvillingene V50 og S40.

Les alle våre Volvo-tester her.

Saab 9-5 nær bunnen

Den store undersøkelsen omfatter de 49 mest solgte bilmodellene i Sverige. 15.931 nybilkjøpere er ett år etter kjøpet spurt hvor fornøyd de er med bilen.

I likhet med Volvo, ligger også Saab langt under pari. Modellene 9-3 og 9-5 har ramlet ned på henholdsvis 33. og 45. plass.

Les tester av Saab her.

Motormännen er Sveriges største motororganisasjon med rundt 125.000 medlemmer. Siden 1983 har de årlig utført en slik tilfredshetsranking blant nybilkjøperne.

Storselgeren Volvo V70 ligger nede på 40. plass, langt under middels. Det samme gjelder for tvillingene V50 og S40.

Franske slitere

Ifølge Rolf Lööw i organisasjonens tekniske avdeling skyldes misnøyen med svenskenes egne produkter i stor grad høyt drivstofforbruk samt at mange har vært tvunget til å oppsøke veksted allerede i bilens første driftsår.

Den svenske nybilparken skiller seg fra den norske ved blant annet ved at en stor andel av salget er det svenskene kaller miljøbiler. Disse bilene, som har økonomiske fordeler både i innkjøp og bruk (for eksempel i enkelte bomringer), skal tilfredsstille visse krav til utslipp fra ikke fornybare CO2-kilder.

Dette er en av grunnene til at svenskene kjøper mange flere bioetanolbiler enn nordmenn. Nettopp Volvo og Saab samt Ford Focus er blant svenskenes bioetanolfavoritter. Paradokset er at mange av bioetanolbilene har relativt høyt forbruk.

Finn forbrukstall i vår store database.

Svenskene er likevel ikke alene i bunnen av listen. Her finner vi også en rekke franske modeller som ikke har fungert som forventet. Renault Megane ligger helt i bunn, sammen med Peugeot 307 - og Ford Focus.

Subaru er oppe på 2. plass med Legacy.

BMW og Subaru topper

Øverst på listen troner BMW. De synes å ha lykkes med både image, forbruk og kvalitet med både 5-serie på 1. plass og 3-serie på 3. plass.

Mellom BMW-ene har Subaru Legacy klart å sjarmere sine eiere til en 2. plass.

Bilene i undersøkelsen er solgt i perioden oktober 2006 til mars 2007. Nyere modeller kan ha andre egenskaper.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!