I USA kjører visstnok 27% av alle personbiler rundt med minst ett dekk med mer enn 25% for lavt lufttrykk. Dette koster 660 menneskeliv og 33 000 personskader hvert år. For lavt lufttrykk gir også økt drivstofforbruk og kortere levetid på dekkene. Tsjekkiske Coda Development viser nå det de kaller SIT - Self Inflating Tire, eller selv-oppblåsende dekk.

Et smalt og delvis åpent kammer i dekkveggen, nærmest felgen, lukkes når dekket presses mot bakken når man kjører. Når dekket ruller, klemmes luften gjennom en ventil og inn i dekket helt til ventilen føler det riktige trykket og lukkes. Dermed blir dekket automatisk blåst opp til ønsket trykk når man kjører. Produsenten sier at teknologien skal være både enkel og rimelig å implementere i dekket eller i felgen, og de håper naturligvis at både dekk- og felgprodusenter vil kjøpe ideen fra dem.

www.selfinflatingtire.com

TILBAKE TIL HOVEDARTIKKELEN.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!