Kjell Magne Aalbergsjø=

Kjell Magne Aalbergsjø © Foto: Egil Nordlien

Prutepriser på dekk

Dekkbransjen har kommet i en situasjon der mange leverandører har det de fleste av oss vil kalle unormalt stort sprik mellom listepriser og den prisen kunden faktisk betaler.

Listepris finnes ikke i denne bransjen, og prisene spriker ganske kraftig fra forhandler til forhandler på de samme dekkene. Konklusjonen blir dessverre at du selv må gjøre et lite stykke gravearbeid for å finne ut hva som er fornuftig pris på dekk til din bil. Framgangsmåten er flerdelt:

  • Vær sikker på at du vet rett dimensjon på dine dekk.
  • Sjekk internettpriser på disse dekkene hos to-tre dekkmerker.
  • Sjekk internettpriser hos uavhengige dekkleverandører.
  • Ring to-tre av dine lokale dekkleverandører for konkrete tilbud.

NB! Husk at montering og avbalansering på felg er en viktig kostnad å kalkulere inn dersom du bestiller dekk over nett (og selvsagt frakt). Kjøper du dekk hos en lokal leverandør, kan det hende du får dette som en del av prisen.

Tre av de beste grunnene har du her:

  • Spar penger på tilbudene
  • Kjør sikrere på sleipe høstveier
  • Vær oppdatert til vinterdekksesongen

Dyrt og usexy

Dekk oppleves av bilister flest som skrekkelig kjedelig. Svarte gummiringer er ganske enkelt ikke sexy.

Ikke minst kan dekkene utgjøre en stor del av det løpende driftsbudsjettet, selv for en vanlig familiebil. For en nøktern småbil vil riktignok et sett dekk ikke koste mer enn 3000-4000 kroner.

Men har bilen 17-18-tommers hjul, enten av estetiske årsaker eller fordi den er en SUV, da kan du fort snakke 10.000 - 12.000 kroner.

Bilens dekk er likevel, som den eneste kontakten bilen har med moder jord, den viktigste sikkerhetsutrustningen på kjøretøyet. Uten godt veigrep mister du fort alle muligheter for aktivt å unngå ulykker.

=

© Foto: Kjell Magne Aalbergsjø

Dekkekspertens råd

- Jeg tror de fleste setter pris på å spare seg for en tusenlapp eller to, sier Klikk Bils biltestsjef Kjell Magne Aalbergsjø.

På ettersommeren og høsten har de fleste dekkleverandører gode tilbud på sommerdekk. Enten for å rydde plass på lageret, eller for å rydde plass til en dekkserie som fornyes. Det er ikke uvanlig med 20-30 % rabatt på vanlig pris (se rammesak om prislister på dekk).

- Men kanskje like viktig er det at det er nå på høstparten, med våte og sleipe veier, du virkelig trenger de beste egenskapene i dekket.

Da trenger du dekk som har maksimalt av dreneringsevne for å unngå vannplaning, og maksimalt av bremsegrep når elgen brått dukker opp i lyskjeglen, sier Aalbergsjø.

Dekktips: Les dekktester hos Motor

=

© Foto: Kjell Magne Aalbergsjø

2-3 år gamle dekk ok

Aalbergsjø anbefaler at man kontrollerer dekkenes alder (er gitt i koden på dekksiden) dersom man er i tvil, for dekk er et stykke på vei ferskvare. Er dekkene lagret forskriftsmessig, skal man likevel ikke være engstelig for to-tre år gamle dekk fra de anerkjente merkene.

- Generelt er begrepet "anerkjente merker" et godt tips. Slike dekk har noenlunde forutsigbar og høy kvalitet uansett merke og type, og man kan ikke trå så mye feil, mener Aalbergsjø.

- Testerfaringene viser at man bør være mer skeptisk til billige dekk fra kinesiske og andre ukjente produsenter. De kan riktignok ha svært gode egenskaper noen områder, men da er de oftest tilsvarende dårlige på andre egenskaper.

Sjekk hjulstørrelsen!

- Det høres kanskje banalt ut, men det er ikke dumt å sjekke den faktiske størrelsen på hjulene dine før du bestiller nye dekk. Mange har for eksempel forskjellige størrelse på sommer- og vinterhjulene.

=

© Foto: Kjell Magne Aalbergsjø

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!