Grethe Rønningen

Viva Valencia!

Den nye storbyfavoritten i Spania byr på overraskelser.

Det går noen år mellom hver gang en ny Formel 1-bane åpnes, og enda lengre tid mellom hver gang en ny gatebane ser dagens lys. Denne sesongen er ekstra spesiell ettersom to helt nye gatebaner i Valencia og Singapore blir vertskap for Formel 1, og den førstnevnte banen blir åsted for verdens oppmerksomhet nå til helgen.

Les også:

Catfight på racerbanen

Denne dama vil til Formel 1

Rundt 200 000 tilskuere er ventet til gateløpet i Valencia, og hovedårsaken til den store publikumsoppslutningen heter Fernando Alonso.

Verdensmesteren fra 2005 og 2006 har skapt Formel 1-feber i Spania de siste årene, og interessen har ikke dabbet av selv om Alonso i år ikke kjemper i toppen. Det årlige vårløpet utenfor Barcelona trekker fulle tribuner, og derfor bestemte F1-sjefene seg for å la spanjolene få enda et race blant de 19 løpene på kalenderen.

F3 race action at turn 5. Valencia Street Circuit Opening, Spanish F3 and International GT Open. 26-27 July 2008, Valencia, Spain=

Formel 3-bilene passerer hovedkvarteret til Alinghi, som deltar i Americas Cup i seiling. Formel 1-teamene vil bruke mange av de samme fasilitetene som er bygd for seilasen. © Foto: Sutton

Nordmann har prøvd banen

Den nye gatebanen hadde sin generalprøve under det spanske Formel 3-mesterskapet for tre uker siden. Blant førerne var Thor-Christian Ebbesvik fra Bergen, som kjørte inn til en fjerdeplass.

- Banen var kjempefin, men alt var nytt. Da vi kom på fredag, fant vi ikke engang veien inn til depotet. Ellers var det spennende å kjøre i 250 km/t mellom to store murvegger, forteller Ebbesvik på sin hjemmeside.

Banen er 5,4 kilometer lang, og første gang Formel 1-førerne får prøve den er fredag klokken 10.00. Selve løpet, som heter Europa Grand Prix, starter søndag klokken 14.00 og sendes direkte på TV3.

Americas Cup

Flere spanske baner var aktuelle, deriblant en flott bane rett utenfor Valencia sentrum, men i stedet bestemte man seg for å lage en slags kopi av Monaco Grand Prix i millionbyens havneområde. Der var nemlig en del av infrastrukturen på plass fra før, ettersom Valencia er fast vertskap for Americas Cup i seiling.

Dessuten ønsker F1-sirkuset seg flere gatebaner, ettersom man da bringer sporten til folket - i stedet for at tilskuerne må reise ut av byen til en Formel 1-bane. Og at omgivelsene i TV-sendingene da blir vakre bygninger i stedet for en kjedelig racerbane langt ute på bygda, hjelper også på.

Approach into turn 14. Valencia Street Circuit Opening, Spanish F3 and International GT Open. 26-27 July 2008, Valencia, Spain=

Store deler av Valencia er stengt denne helgen på grunn av Formel 1-løpet i havneområdet. © Foto: Sutton

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!