BILLIG SUZUKI vs. DYR MITSUBISHI

DAVID OG GOLIAT

Du får så å si to Suzuki Grand Vitara XL7 for prisen av en Mitsubishi Pajero 3,2 DI-D. På papiret skal de stort sett gjøre samme jobben. Men er det slik i virkeligheten?

Sist oppdatert

Noen ganger kan det være greit å tenke litt på tvers av prisskiller og klassegrenser. Hvor mye går du egentlig glipp av ved å velge det billige alternativet? Hvilke områder er det som virkelig skiller mellom rimelig og dyrt?

 

For de fleste er spørsmålet kun av akademisk betydning. For deg som har råd til en bil i prisleiet rundt 360 000 kroner, der syvseters Suzuki Grand Vitara XL7 ligger, er neppe en Mitsubishi Pajero til snaut 710 000 kroner et reelt alternativ.

 

For en som jakter på SUV i 700 000-kroners klassen, kan det imidlertid være greit å tenke over følgende: Med en Suzuki til transport av fotballag eller vedlass, kan mellomlegget for eksempel brukes til en pent brukt Porsche Carrera 4 som "pappabil". Bare en tanke...

Suzuki med bra seteløsning

Utvendig virker Pajero større enn XL7. Det er ikke lengden det går på, for med 478 kontra 476 cm ligger Pajero bare to cm foran XL7. Men Mitsubishi'en er 10 cm bredere og 12 cm høyere enn sin japanske kollega. Det er også solid forskjell i vekt: Suzuki'en veier 1735 kg, mens Mitsubishi med sine 2070 kg melder seg på i den desiderte tungvektsklassen. Takket være det norske avgiftssystemet finner du bakgrunnen for mye av prisforskjellen her.

 

Forskjellen merkes best når du sitter bak rattet. Pajero føles minst et nummer større enn Suzuki. Det er ikke bare positivt, for XL7 er mer lettkjørt og enklere å håndtere på steder hvor det er trangt om plassen.

 

Når alt kommer til alt er Pajero større innvendig, men den egentlige overraskelsen ligger hos XL7. Vi hadde ikke store forventninger til bilens evne som syvseter, men takket være mulighetene til å regulere andre seterad i lengderetning, fungerer passasjerplassene bedre enn ventet. Som femseter er det bra bakseteplass med andre seterad i bakerste stilling. Skal du ha noen på tredje seterad, anbefaler vi å skyve andre seterad litt fram. Da blir det akseptable plassforhold på begge rader.

 

Med de bakerste setene i bruk blir det selvfølgelig minimalt med bagasjeplass. Som femsetere rommer både Pajero og XL7 feriebagasjen uten noe snikksnakk.

 

Det er ikke så mye på de rent objektive kriteriene man merker prisforskjellen innenfra. Den kommer når du ser på mer følelsesmessige ting. Da banker Pajeros elegante skinnseter XL7s enkle i plysjtrekk med klar margin. Selv om du ikke sitter like godt i XL7 som i Pajero, får både setene i seg selv og sittestillingen godkjent karakter.

 

Ingen av bilene oppviser farlige tendenser i kjøreprøvene. Men

grensene for veigrepet er lave, og spesielt Pajero føles tung og

uhåndterlig. Den har imidlertid fordelen av ESP.

Innredningen i den dyreste bilen oppleves som mer kvalitetstung, både når det gjelder materialer og soliditet. På andre områder er ikke XL7 langt etter - spesielt ble vi imponert av funksjonen til det automatiske klimaanlegget.

Mitsubishi mer avansert

Oppbygningen av Pajero og XL7 gjør det klart at begge bilene orienterer seg i retning robust offroader i stedet for personbilorientert SUV, i motsetning til mange andre merker. Pajero har riktignok et uavhengig bakhjulsoppheng, mot XL7s stive aksel. Det betyr smidigere bevegelser på ujevnt underlag. Selv om fjæringsoppsettet på XL7 er mykt, har hekken klare tendenser til å steppe ut på røff vei.

 

Pajero har et mer sofistikert system for 4WD og et langt bedre utbygd elektronisk "hjelpesystem" enn XL7. I Suzuki kjører du normalt med bakhjulstrekk, og kan koble inn 4WD ved behov. Da får du imidlertid "stiv" forbindelse mellom for- og bakhjul, noe som gjør at det kun bør benyttes på glatt eller løst underlag. I tillegg har bilen lavserie 4WD.

 

Hos Mitsubishi kan du også velge mellom bak- eller firehjulsdrift. Forskjellen er at du har en midtdifferensial som sørger for å utlikne forskjellene i rulledistanse mellom for- og bakhjul. Dermed unngår du spenn i drivverket og kan bruke 4WD'en uansett underlag. Mitsubishi har lavserie 4WD - også med sperre på mellomdifferensialen.

 

Luksusomgivelser på Pajeros andre seterad. I likhet med Suzuki

leveres den som syvseter. Takket være regulerbar andre seterad i

Suzuki, fungerer både innstiging til og plass på tredje seterad

tilfredsstillende.

Ytterligere hjelp til å komme fram får du gjennom elektronisk styrt antispinn som bremser eventuelt spinnende hjul. En annen svært viktig forskjell mellom de to bilene er Mitsubishi'ens stabilitetskontroll - et meget viktig sikkerhetselement på slike biler. Det får du ikke hos Suzuki.

 

På et annet viktig sikkerhetsfelt faller Suzuki helt igjennom: Med 51 meter er bremselengden fra 100 km/t katastrofalt lang. Mitsubishi står stille etter 44 meter, heller ikke det imponerende sammenliknet med normale personbiler. Men i alle fall har den stoppet syv potensielt livreddende meter tidligere enn Suzuki.

Treg duo

Også på den lille og relativt ytelsessvake dieselmotoren sparer XL7 viktige avgiftskroner i forhold til Pajero. Imidlertid er det ikke store ytelsesforskjeller på bilene i praksis, selv om det er stor forskjell på 3,2 l/165 hk hos Pajero og 2,0l/109 hk hos Suzuki. Her utlikner den store vektforskjellen mye av ytelsesfordelen.

 

Pajero er utstyrt med et behagelig femtrinns automatgir, mens XL7 er utstyrt med en presis, men litt kraftkrevende femtrinns manuell girkasse. Begge bilene utmerker seg ved å være usedvanlig trege - både fra stillestående og i forbikjøring.

 

Av de snaut 500 bilene vi har kjørt gjennom våre testprosedyrer de siste årene, er Suzuki'en bare femten plasseringer unna den desiderte bunnoteringen med 8,2 sekunder i forbikjøring 70-100 km/t i 3. gir. Heller ikke Mitsubishi høster superlativer med 7,0 sekunder i samme område, men det gir deg i alle fall litt mer å gå på. Dette er målinger med to personer i bilen - med passasjerer og last er det kun en regel som gjelder: Bli i køen!

 

Den mest formildende omstendigheten er at bilene har en brukbar styrke i 80-90 km/t, slik at de holder følge med annen trafikk selv om veien er kupert. Så selv om du blir i køen, har du ingen unnskyldning for å befinne deg først i den.

 

Heller ikke gangen til de to dieselmotorene er noe å skrive hjem om. Det er dieselknatring av grovt kaliber som gjør seg gjeldende i kupeen. Når hastigheten øker, merker du også den støymessige effekten av steile frontruter, grove dekk og et solid drivverk.

 

[email protected]

 

VI MENN MENER

Det er to klare priser her: "Mest for pengene" går til Suzuki, mens "beste bil" går til Mitsubishi. Hvis en robust offroader er målet, gjør Suzuki Grand Vitara XL7 en grei jobb - biltypen tatt i betraktning. Dens styrke ligger i kombinasjonen av syv seter og 4WD til en pris ingen andre kan matche. Det nærmeste vi kommer er en VW Sharan 1,9 TDI 4Motion til 418 000 kroner. Litt omtenksomhet er imidlertid på sin plass:

 

På viktige kriterier som veiegenskaper, bremselengde, ytelse og komfort faller XL7 gjennom sammenliknet med andre biler i samme prisområde - enten det er femseters SUV'er med 4WD eller syvseters, forhjulsdrevne MPV'e r.

 

Dermed bør kombinasjonen av pris, syv seter og 4WD være svært viktig før en slik bil havner i garasjen.

PAJERO GLS 3,2 DI-D AUTOMAT - GRAND VITARA XL7 2,0 TDI

Motor: R4, 3200 cm3 - R4, 1997 cm3

Ytelse: 165 hk/3800 o/min - 109 hk/4000 o/min

Dreiemoment: 373 Nm/2000 o/min - 270 Nm/1750 o/min

Dekkdimensjon: 265/70 R16 - 235/60 R16

Egenvekt: 2125 kg - 1735 kg

Bagasjerom: 415 liter - 438 liter

Forbruk, EU-mix: 1,01 l/mil - 0,80 l/mil

Toppfart, fabrikk: 170 km/t - 155 km/t

Pris: 709 000 kroner - 360 000 kroner

TESTDATA

Grand Vitara XL7 TDI - Pajero 3,2 DI-D automat

0-100 km/t: 15,7 - 14,0 *)

70-100 km/t 3. gir: 8,2 - 7,0

50-100 km/t 4. gir: 13,6 -

70-100 km/t 5. gir: 11,3 -  

Brems 100-0 km/t: 51,2 - 43,9

Testforbruk: 0,84 - 1,09

Støy 50 km/t 4. gir: 64,5 - 65

Støy 100 km/t 5. gir: 70,5 - 69,5

Støy 4000 o/min 2. gir: 71 - 69

Misvisning 100 km/t: 94 - 95

Mitsubishi med automatgir: Akselerasjonsmålinger med kickdown.

 

 

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2004, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også