STORTEST: MERCEDES-BENZ S-KLASSE

Hotell i S-klasse

Finessefylte S-klasse må være noe av det mest komfortable du kan ta deg fram med her oppe i steinrøysa.

Sist oppdatert

Vi sto og speidet etter bilen. Så kom den, sort - mot den hvite snøen. Vakkert, tenkte vi. Gubbebil med stil. S-klasse ser etter vår mening lekrere ut enn noen gang i løpet av sin lange historie. Men det er ikke utseendet denne saken skal handle om, det kan du mene noe om selv. Nei, vi tar heller en kikk på tekniske nyvinninger og det som gjør bilen til det komfortvidunderet den faktisk er.

 

Vi har ikke unnagjort mange mil før vi merker det: S-klasse er laget for behagelig kjøring og endeløse mil langs alle slags typer vei. Den sluker jevn og ujevn asfalt, snøføre og søle. Selv på skikkelig slapseføre er det mer eller mindre tyst. Gjennom en ørliten smule vinterhjulstøy kan vi fortsatt høre knappenåla falle.

 

Inne i kupeen er oppsettet nesten overraskende enkelt - om man sammenlikner med BMW 7-serie, som vi kjører parallelt. Dashbordet har få knapper og brytere; det meste av funksjoner er lagt til datamaskinen i Command Controller. Denne styres med en joystick som virker vesentlig enklere enn BMWs tilsvarende, kalt iDrive. Sistnevnte er det lett å gå seg bort med, mens S-klasseutgaven er mer logisk og lettere å manøvrere uten mye trening.

 

De aktive multikontursetene er et kapittel for seg. Det høres bra ut, og det er det også. Teknikken sørger for variabel sidestøtte avhengig av hvor krappe svingene blir. I tillegg får du behagelig ryggmassasje, og piezo-ventilene som sikrer god ventilasjon av hekken. Teknikken er den samme som i innsprøytingsdysene til moderne dieselmotorer!

- Savner noe helt nytt

Joda, S-klasse er fylt med komfortable godsaker som før eller senere vil finne veien til mer folkelige farkoster. Noen år vil det ta, siden bilprodusentene ikke gir fra seg teknologien sin uten videre. For til tross for alt diskré nips, ble vi litt skuffet over at bilen faktisk ikke bød på enda mer.

 

Nye S-klasse kommer med ekstra nattsyn. Kameraet fanger opp elg og andre forvirrede vesener i veibanen - og infoen spretter inn på skjermen hvor speedometeret vanligvis ligger.

- Jeg vil ha den nyheten jeg ennå ikke vet hva er, kommenterer kollega Knut Arne Glesne over lunsjen i Skien. Vi konkluderer med at de store overraskelsene uteblir. Det er lenge siden S-klasse ble lansert samtidig med eget mobilnett for nye eiere, og 25 år siden S-klasse var først ute med airbag og ABS som sikkerhetsutstyr.

 

Mercedes-Benz' system for veiholding, kalt Active Body Control (ABC), representerte for noen år siden en milepæl i bilteknikken, og kommer i forbedret utgave i nye S-klasse. Her motvirkes karosseribevegelsene av aktive krefter i fjærbeina - altså ikke bare av økte demperkrefter, som kun utgjør en passiv motstand mot bevegelsen. Effekten oppnås ved at et hydraulikksystem regulerer stålfjærer montert ved selve innfestingen av fjærbeinet. Dette er til og med utstyrt med luftfjæring, så det er ikke akkurat enkle saker vi snakker om.

 

Karosseribevegelsene er ifølge Mercedes redusert med hele 60 prosent i forhold til forgjengeren; den maksimale karosserikrengingen er for eksempel redusert fra 3,1 grader til bare 1,2. Systemet er standard på toppmodellen S600. På de andre modellene koster det drøyt 30 000 kroner ekstra.

 

Bremsene i S-klasse kan ta i et ekstra tak hvis du legger i ca. 25 000 kroner ekstra. Distronic Plus holder valgt avstand til bilen foran, perfekt ved køkjøring. Bremseassistenten, også den kalt "pluss", griper inn og hjelper deg i truende situasjoner.

S-klasse kommer selvsagt også med bremseassistent "pluss": Når du nødbremser, beregner avstandssensoren hvor mye bremsekraft som trengs for å stoppe i tide.

 

Distronic Pluss er en tilleggsfunksjon i den samme avstandssensorikken, som automatisk regulerer farten i forhold til forankjørende, helt fra stillestående og opp til 200 km/t, dersom sjåføren ønsker det. Selv om dette heller ikke er noen absolutt nyhet, fungerer systemet bra. Køkjøring blir en ny opplevelse, og faren for påkjørsler bakfra er dramatisk redusert.

Hjelpeøyne i natten

S-klasse er derimot først ute med et nyttig hjelpemiddel mot påkjørsler i nattemørket. To infrarøde lamper "lyser opp" veien foran bilen - infrarødt lys er usynlig for det menneskelige øye - som filmes av et kamera i frontruta. Bildene av eventuelle hindringer vises der du ellers ser speedometer og turteller. Kjekt på elgstrekninger.

 

Men S-klasse vil neppe være alene om dette trikset lenge. Begge de to nærmeste konkurrentene, BMW 7-serie og Audi A8, kommer trolig med dette utstyret om kort tid - den tyske luksusbilevulosjonen tro. Om nye Lexus LS 460 får dette utstyret, er ennå uvisst.

 

Forkortelsene for elektronisk stabilitetskontroll, antispinn og blokkeringsfrie bremser - ESP, ASR og ABS - begynner å bli velkjente. Det er for så vidt teknikken i nye S-klasse også, men også her er det lagt inn forbedringer. ESP-systemet stabiliserer også et eventelt slep, og følsomheten justeres når du kjører med vinterdekk. Antispinnsystemet har i tillegg en egen kjettingmodus som sikrer bedre fremkommelighet. Greit nok, i og med at vi aller helst skulle ønsket oss en S-klasse med Mercedes' firehjulstrekksystem, 4-Matic.

 

S-klassebremsene har også en praktisk høytrykksberedskap, slik at du har maksimalt bremsetrykk tilgjengelig umiddelbart når du trenger det. Dessuten "mellombremser" systemet og tørker bremseskivene i vått vær, og funksjoner som autohold i bakker og kø er muliggjort.

Lett, tung bil

S-klasse kommer nå også med en videreutviklet parameterstyring. Enkelt forklart: Servovirkningen blir ikke bare regulert i forhold til hastigheten, den elektrohydrauliske servoventilen forsterker også sentreringen i høy fart. Det skal gi bedre styrefølelse rundt midtposisjon. Hvorvidt dette stemmer, er vi foreløpig ikke helt sikre på, noe som kan tilskrives bilens piggfrie vinterdekk; styringen virker noe følelsesløs, dog uten å være dvask. Omtrent like komfortmyk som resten av bilen, og dermed blottet for det vi enkelt kan kalle sportslighet.

 

S-klasse er likevel ikke fri for sportsfibre. Selve grunnkonstruksjonen er 12 prosent stivere enn i forgjengeren, og den var også alt annet enn veik. Vi snakker dermed om en solid forbedring i den 1880 kilo tunge bilen, et nesten overraskende "lett" tall i en bil som gir en så "tung" følelse. Stivheten gir gode forutsetninger for å kunne oppnå både solid komfort og presise kjøreegenskaper. Mercedes-Benz oppgir at rundt 50 prosent av karosseriet består av høyfaste stållegeringer, mens blant annet panser, forskjermer, dører og bagasjelokk er i aluminium.

 

Litt sportslig er også S/C/M-knappen - bokstavene står for sport, komfort og manuell giring. Med C'en inne kjører bilen normalt i behagelig komfortinnstilling, men senkes automatisk med 20 millimeter ved 120 km/t. Drar du på til 160 km/t, dukker bilen ytterligere 10 millimeter; først da strammes også dempingen opp til "fast". Når farten igjen faller under 80 km/t, går systemet over til komforthøyde og ditto demping. Velger man S, senkes bilen allerede ved 100 km/t, og går ikke over til komfortmodus igjen før speedometernåla faller under 60 km/t. S-knappen sørger også for friskere giring, med bruk av høyere turtall.

 

Det merkes godt, så godt at det egentlig ikke har noen særlig hensikt å bruke innstillingen for manuell giring. Du skal uansett gire fantastisk bra med knappene på rattet for å gjøre det bedre enn 7-trinnselektronikken. Vi holdt oss stort sett til komfort - og hadde det i grunnen mer enn bra nok med det.

 

[email protected]

 

 

Vi Menn Bil mener

Stort mer komfortabelt enn i S-klasse går det neppe an å kjøre. Mercedes-Benz har stappet inn mye utstyr, men antallet teknologiske nyvinninger er likevel litt skuffende.

 

Vi tok en BMW 745d med på testturen. Mest for å se hvilken av de tyske gigantene som ligger lengst framme i den teknologiske løypa, men også for å kaste et blikk på de rent praktiske løsningene. 745d er også et komfortflak av dimensjoner, men forskjellen er likevel nokså åpenbar: Der S-klasse først og fremst oser komfort, har BMW-en i tillegg det lille ekstra av kjøreglede.

 

Understellsmessig er den grunnleggende layouten ganske lik, men BMW bruker luftfjæring bare bak. Også denne har aktiv demping, men ikke så sofistikert som i siste S-klasseversjon. BMW har også aktiv stabilisering, men i motsetning til Mercedes, som bruker aktive krefter i selve fjærbeina, kalt ABC, har BMW aktive krengingsstabilisatorer.


Tekniske data

S 350 (kort)

S 500 (kort)

S 320 CDI (kort)

S 600 (kun lang)

Motor:

V6, 3498 ccm, 24V

V8, 5461 ccm, 32V

V6, 2987 ccm, 24V

V12, 5514, 36V

Ytelse, hk ved o/min:

272/4200

388/6500

235/3800

517/5000

Dreiemoment, Nm ved o/min:

350/2400-5000

530/2800-4800

540/1600-1800

830/1900-3500

Forbruk, l/mil, blandet:

1,01

1,17

0,83

1,43

0-100 km/t:

7,3

5,4

7,5

4,6

Toppfart, km/t:

250

250

250

250

Dekk:

235/55 R17

235/55 R17

235/55 R17

255/45 R18 (f) og 275/45 R18 (b)

Egenvekt, kg:

1880

1940

1955

2180

Bagasjerom, l:

560

560

560

560

Pris fra, kr:

1 179 900

1 607 100

1 077 700

2 250 100


KONKURRENTENE

FOTO: Ståle Frydenlund

FOTO: Lidvar Berge

Audi A8

Kjøremessig føles den som en mellomting mellom S-klasse og 7-serie, og er litt lettere enn begge sine konkurrenter - med en basis egenvekt på rundt 1800 lette kilo, takket være utstrakt bruk av aluminium i det helsveisede karosseriet. Motoralternativene spenner fra en 3,2-liters FSI-V6 til en 5,2-liters FSI-V10 på 450 hestekrefter (i nye Audi S8) med svært sportslige kjøregenskaper. 4,2 TDI på 326 hk er kraftigste dieselmotor.

BMW 7-serie

BMWs prestisjeserie fikk en ansiktsløftning i fjor, og fremstår mer linjelekker enn modellen som ble lansert i Norge i 2002. Første utgave av 7-serie ble lansert i 1978. 7-serie er tilgjengelig med en rekke forskjellige motoralternativer - åtte bensinmotorer og tre turbodieseler. Minst i modellparken er 730d med en ytelse på 231 hestekrefter, mens flaggskipet er 760 iL med en seksliters V12-motor på 445 hestekrefter.

Lexus LS

Nye Lexus LS460 hadde verdenspremiere i Detroit nylig, og skal snart ta opp konkurransen med de tre tyske storhetene. Blant annet blir LS460 verdens første bil med 8-trinns automatgirkasse. LS460 får en helt ny V8-motor på 4,6 liter og 380 hestekrefter, og skal gjøre unna 0-100 km/t på drøyt fem sekunder. Hybridutgaven av bilen ble også nettopp vist, med over 435 hk.


 

Diesel kommer

S-klasse tas inn til Norge med to bensinmotorer og en turbodiesel. S 350 er utstyrt med en ganske ny 3,5 liters V6-motor på 272 hestekrefter. I tillegg kommer en nyutviklet 5,5-liters V8-motor på 388 hestekrefter. I løpet av første kvartal kommer en ny V6-turbodiesel med 235 hestekrefter. Den avløser rekkesekseren 320 CDI, og får et maksimalt dreiemoment på 540 Nm - 40 opp i forhold til forgjengeren. Flaggskipet S600L kan tas inn på forespørsel.

Fordyrende ekstramoro

Mye av det mest interessante utstyret i nye S-klasse medfører betydelige ekstrautlegg. Noen eksempler: Fjæringssystemet Active Body Control (ABC) koster eksempelvis 31 460 kroner, mens det infrarøde nattlyskameraet kommer på 18 100 kroner. TV-tuneren, for analoge og digitale signaler, koster snaut 11 000, i likhet med surroundlydsystemet med 14 høyttalere og utgangseffekt på 600 watt. Distronic-systemet som regulerer avstanden til bilen foran vil koste 16 910 kroner.

Service

Bertel O. Steen Autostern AS opplyser at servicekostnadene for S 350 første 100 000 kilometer vil havne på 37 160 kroner - deler og arbeid inkludert. Bremseklosser foran koster eksempelvis 941 kroner pr. stykk, mens to nye vindusviskere koster 848 kroner. Bakre eksospotte koster 6363 kroner.

Forsikring

Er du 45 år, bosatt i Oslo, kjører 12 000 kilometer i året, har full bonus, er totalkunde og har 4000 kroner i egenandel, koster forsikring av Mercedes-Benz S 350 rundt 16 500 kroner i året.

Komfort über alles?

Mercedes-Benz har målt pulsen til en S-klasse-fører over en strekning på 500 kilometer, og sammenliknet tallene med "en konkurrerende modell" - les: BMW 7-serie eller Audi A8. Forsøket viste at S-klasse-sjåførens hjerte slo fem ganger mindre i minuttet i snitt, og at han derfor hadde det seks prosent mer komfortabelt. Vi velger å ta dette med halvannen klype salt.

 

Denne saken ble første gang publisert 23/04 2006, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også