TEST: ACTIVE GPS

Fotoboksvarslerne går i to retninger om dagen. Noen integreres med dyre navigasjonssystemer for en totalpakke av informasjon. Andre forenkles og ender i priser flere kan leve med.

Sist oppdatert

Svenskbygde ActiveGPS er i den siste gruppen. I forhold til for eksempel Road Angel er den atskillig mer beskjeden i fysisk fremtoning; bare en liten sort boks som knapt synes på et dashbord. Også i bruk fremstår den som mindre innpåsliten, siden det bare er et par grønnskimrende tall eller bokstaver som synes (eller ingenting, om du vil).

 

Via en knapp på boksen kan du få fram informasjon om himmelretninger, satellittdekning og høyde over havet med mer, men det er som hastighetsmåler den lever sitt nyttigste liv, siden de fleste speedometre er betydelig feilkalibrerte.

Piiiip

En pipelyd aktiveres når du nærmer deg en fotoboks. Holder du for høy fart, vil den pipe konstant, til du er fremme ved boksen, samtidig som meterne fram telles ned. Ved lovlig fart gir den kun fra seg ett pip når du er et par hundre meter unna. Det fungerer!

 

ActiveGPS finner sine satellitter mye kvikkere enn hva jeg har erfart med for eksempel Road Angel. Selve festeanordningen er enkel, med en borrelås mellom dashbordet og apparatet. Ledningen mellom apparat og 12-voltsuttaket er dessverre ikke av den elastiske spiraltypen, og dermed ikke så enkel å tilpasse på en smidig måte (men en slik type ledning er på vei, ifølge importør Top Gear).

 

ActiveGPS fås med nødvendig programvare og USB-kabel for gratis oppdateringer via Internett (fungerer veldig bra), samt borrelås og 12V-kabel. I første omgang skal samtlige fotobokser i Norden dekkes - Sverige, Norge og Finland er på plass - og senere står Europa for tur.

 

Apparatet koster 1695 kroner, men du kan få det for rundt 1300 svenske kroner via svenske nettsider. Fordyringen skyldes at Top Gear (www.topgear.no) har fått laget sin egen "norske" versjon, med blant annet norsk bruksanvisning.

 

Uansett hvor du handler ActiveGPS - denne lovlige investeringen er absolutt forsvarlig, de enormt høye bøtesatsene og det store antallet fotobokser tatt i betraktning. I dag er det cirka 330 fotobokser i Norge, og 300 til skal opp i løpet av tre år. Da kan det bli dyrt å ikke høre et pip!

 

[email protected]

 

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2006, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også