Bilister og syklister

Advarer mot å kjøre og sykle med musikk i øret

- Åpenbart at det øker risikoen for ulykker, sier UP-sjefen.

DROPP PROPP: - Det er ikke å anbefale å ha musikk i øret verken når man sykler eller kjører bil, sier Runar Karlsen, sjef for Utrykningspolitiet. Foto: Martin Jansen

DROPP PROPP: - Det er ikke å anbefale å ha musikk i øret verken når man sykler eller kjører bil, sier Runar Karlsen, sjef for Utrykningspolitiet. Foto: Martin Jansen

Publisert Oppdatert

Det blir stadig mer utbredt at bilister og syklister har musikk i øret når de ferdes i trafikken. Det har allerede medført ulykker med dødelig utgang.

- Vi ser en stadig sterkere sammenheng mellom bruk av hodetelefoner og ulykker, sier Sten Wickberg, trygghetssjef hos svenske Trafikverket til dn.se

I år er to syklister drept på jernbaneoverganger i Sverige. Ifølge svensk politi er det mye som tyder på at personene var distrahert av musikk i øret, og dermed ikke hørte toget.

- I begge tilfellene har lokføreren signalisert, men ikke fått oppmerksomheten til de nå avdøde personene, sier Wickberg.

- Vi har lagt merke til at syklister som havner i ulykker ofte har øreplugger fra iPhone-er eller annet i ørene, sier C-G Wrangel, sjef for Trafikkpolitiet i Stockholm til dn.se.

Trafikverket mener verken gående, syklister eller bilister bør bruke hodetelefoner i trafikken.

Ønsker ikke forbud

Norge er blant landene som har innført forbud mot bruk av mobiltelefon i bilen, men det finnes ikke et tilsvarende forbud mot å bruke hodetelefoner for å høre på musikk i bilen.

- Det er ikke å anbefale å ha musikk i øret verken når man sykler eller kjører bil, sier Runar Karlsen, sjef for Utrykningspolitiet

- Hørselen er et viktig sanseapparat i trafikken, og det sier seg selv at oppmerksomheten blir nedsatt dersom man har musikk på full guffe i ørene, sier UP-sjefen.

Han ønsker ikke noe forbud, men gjør oppmerksom at man i spesielle tilfeller kan bli dømt etter veitrafikklovens paragraf 3, som sier at "Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret".

- Det finnes ikke en egen lov mot å lese avisen, sminke seg eller spise hamburger mens man kjører heller, men det bør være opplagt at ingen av delene er noe man bør drive med bak rattet, sier Karlsen.

OL-vinner advarer

Tour de France- og OL-vinner Bradley Wiggins uttalte rett etter OL-bragden i tempo at syklister ikke bør høre på musikk når de sykler.

- Man skal ikke bruke iPhone, iPod eller liknende når man sykler, sa Wiggins til telegraph.co.uk. Han snakket spesielt om det tidvis anstrengte forholdet mellom bilister og syklister.

- Syklistene er kommet for å bli, uansett hvor mye bilistene klager. Man må finne en måte å holde ut med hverandre. Det er en gi og ta-situasjon, uttalte Wiggins,.

Les også:

Quiz: Gjenkjenner du bilene fra siden?

Pris USA: 330 000 kroner - pris Norge: 1,8 millioner kroner

Knallbra bruktbilkjøp for familien

Fem kule veteranbiler du har råd til

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning