Velg riktig åre

Publisert Oppdatert

I likhet med kanoer finnes det uttallige varianter av padleårer på markedet, og dersom du ønsker å få det optimale ut av kanoturen din, bør årene velges med omhu. Vi tok med oss et knippe årer fra Aktiv Fritid for å prøve de ulike variantene.

Har du bare padlet med ordinære og massive treårer, av typen du fikk utdelt på klasseturen på barneskolen, vil de nye og moderne padleårene gi deg en positiv opplevelse. Mye har nemlig hendt på denne fronten de siste årene.

Det mest spennende er årene av typen "bent shaft", der selve skaftet på åren er vinklet i forhold til håndtaket. Amerikanske Sawyer har to årer av denne typen: (f.v.) Egret Cedar (kr. 1590) og Zephyr LT Carbon Shaft (kr. 1690).

Begge årene er karbonbaserte med sedertrelaminat, og er svært lette å padle med. Vinkelen i åren gir et bedre grep på vannet i begynnelsen av padletaket, samtidig som kraften blir jevnere fordelt i draget. Årene er perfekte for langturer fordi du anstrenger deg mindre under padlingen. Ulempen er at årene ikke tåler like mye som de massive årene.

Otter Tail (kr. 790, nummer tre fra venstre) er en massiv sedertreåre som er lang og smal og tilpasset cruising. Det smale skaftet gir ikke samme drag som de øvrige årene, og den noe høyere vekten gjør den tyngre å padle med. Som styreåre akter i båten er Otter Tail imidlertid perfekt.

Den tyske Kober&Moll Contra (kr. 599, nummer fire) er en enkel åre med aluminiumshåndtak og skaft i plast. Dette er en lett, men enkel åre som sitter fint i hånden, men har et markant skjøt i håndtaket, noe som sjenerte enkelte under testen.

Da er vi mer fornøyde med Voyageur Cedar (kr.1450), som er en klassisk formet åre av sedertre. Åren er tyngre enn sine vinklede konkurrenter, men har et større T-grep som passer de fleste hender, og tillater stor kraft i draget. Som styreåre er Voyageur et fint alternativ.

Konklusjon:

Egret Cedar og Zephyr LT er i en klasse for seg hva gjelder vekt og komfort. De vinklede årene gir mindre belastning for padleren, og mer kraft i vannet.

Ulempen er selvsagt prisen. Bruker du noen tusenlapper på kano, mener vi at du like godt kan bruke noen slanter på gode årer også. Det er de verdt.

Da de vinklede årene ikke er de beste styreårene, anbefaler vi uansett en rett åre for padleren bakerst i kanoen. Voyageur Cedar er et godt alternativ her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning