Test: 7-tommers kombiplottere

Garmin er best i test

Vi tester fire widescreen-plottere i den praktiske syvtommersklassen, med en prislapp fra rundt 7000 til 13.000 kroner.

Pluss ikon
PASSER MANGE: Størrelsen på disse plotterne gjør at de fungerer bra i mange typer båter.
PASSER MANGE: Størrelsen på disse plotterne gjør at de fungerer bra i mange typer båter. Foto: FOTO: Terje Haugen
Sist oppdatert

Testkriterier

For å skille disse fra hverandre har vi satt opp noen felles punkter for alle enhetene, i tillegg til å se nærmere på spesielle funksjoner produsenten selv har fremhevet som sentrale ved maskinene.

Vi har satt opp en ti-på-topp-liste over grunnleggende funksjoner som vi mener brukeren av maskinen bør kunne finne frem til uten problemer.

Disse er følgende:

  1. Finne båtens posisjon i lengde- og breddegrader.
  2. Finne båtens rettvisende kurs og beholdt kurs.
  3. Finne ut båtens fart over grunn.
  4. Markere mann over bord (MOB)
  5. Endre kartvisning fra baug opp (som bilnavigatoren) til nord opp (slik at kartbildet er det samme som på papir).
  6. Kunne endre offset slik at minst 2/3 av skjermbildet alltid er foran baugen, ved baug oppvisning.
  7. Kunne endre skjermbildet til nattvisning, eller lysstyrke.
  8. Kunne legge opp ruter
  9. Generell betjeningsmuligheter under fart
  10. Lese av forståelige symboler i kartografien sammenlignet med papirkartet.

Selv om sjøkartet og magnetkompasset er det viktigste navigeringshjelpemiddelet om bor, har plottere for de fleste båtbrukere blitt et sentralt navigeringsinstrument og informasjonssentral om bord. Spesielt praktisk blir det når ekkoloddet kan integreres, som er tilfellet i mange av testmodellene her.

Kombiplottere har i takt med den generelle utviklingen innen forbrukerelektronikk fått stadig høyere ytelser og flere funksjoner, mens prisene stort sett har gått den andre veien - selv om dette er fortsatt relativt kostbare produkter sammenlignet med for eksempel bærbare datamaskiner.

Siden vi først har dratt opp sammenligningen med datamaskiner kan det skytes inn at plotterne vi her snakker om gjerne også blir omtalt som MFD, som er en forkortelse for Multi Functional Display, eller multifunksjonsskjerm fritt oversatt. Det betyr i teorien at du kan hekte på dybdemåler, logg, radar, elektroniske magnetkompass (fluxgate) og AIS for å nevne noe.

Fire kombiplottere

I denne samlingen har vi hentet inn fire multifunksjonsskjermer eller kombiplottere i sin enkleste form som kartplotter. Syvtommere kan like vel sies å passe for en lang rekke båttyper og bruksområder. De er innen rimelighetens grenser vanntette eller beskyttet mot fukt, og kan med ett unntak knyttes opp i nettverk via proprietære nettverksstandarder (NMEA 2000-standarden via tredjepart). Dette er et toveis system som gjør at for eksempel utenbordsmotorer kan kommunisere med multifunksjonsskjermene.

De fleste av disse modellene kan kobles sammen med svinger, slik at du har får et komplett ekkolodd i tillegg. Det blir litt på siden av hva som er tema her, men det like vel greit å få med seg siden nettopp denne funksjonen er godt videreutviklet hos noen produsenter, og at detaljnivået er imponerende høyt.

I denne testen har vi fått med de største tilbyderne av elektroniske kart i denne klassen: Jeppesens C-Map, Navionics og Garmins Bluechart. Alle disse kartene kommer i flere varianter.

Les også:

Spar tusenvis på båtbensinen

Fem småbåter i aluminium

Slik mister du lappen til sjøs

Denne saken ble første gang publisert 06/07 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også