Sjøkart

Slik får du gratis sjøkart på mobil og PC

Ny sjøkarttjenester på nett og mobilen er fine til planlegging og backup.

Pluss ikon
Gule Sider Sjøkart
Gule Sider Sjøkart Foto: Terje Haugen
Sist oppdatert

NB: Denne saken er skrevet i 2011. For oppdaterte lenker til sjøkart digitalt kan man se på Kartverkets nettsider. Klikk her.

Etter at alle grunndata for sjøkartene ble frigitt for ikke lenge siden har det dukket opp flere brukbare gratistjenester på både app-fronten og på nett.

Gratis for mobil (sjekk ut i App-butikken til Google eller Apple)

  • Navida er en gratis variant som baserer seg på de gode gamle papirkartene, med nasjonal dekning.
  • Har du kun bruk for Oslofjorden bør du teste Oslo Fjord, som byr på lokale kart.
  • Gule Sider har allerede lansert en app for Iphone. Denne skal være oppdatert med sjøkarttjenesten. Her får du kart for hele landet.

Med prislapp

Navionics er den dominerende varianten for Iphone. Koster noen kroner, men den fungerer fint. Vi har testet. Nå er det duket for versjon fire, med en rekke nye funksjoner, med blant annet mulighet for satelittbilder og optimalisert batterilevetid. I tillegg har vi god erfaring med Garmins BlueChart. Her er appen gratis, men kartene koster.

Her har vi ellers satt sammen en lite utvalg av andre maritime "apper".

Nytt og gratis på nett

Gule Siders nye sjøkarttjeneste på både nett har blitt en innertier, i alle fall til planlegging. Dette er en av de beste tilskuddene vi har sett i det siste. Vi har tatt en kikk på tjenesten, for å finne ut om det kan ha noe for seg for båtfolk.

NAVIONICS: Navionics har også en god app for sjøen, men her må du ut med kroner for kartene.
NAVIONICS: Navionics har også en god app for sjøen, men her må du ut med kroner for kartene.

Ut fra hva vi kan se så langt går i alle fall brukervennligeten i sirkler rundt både allmennvarianten Google Maps og mer spesialsierte vertkøy for ruteplanlegging.

Men det blir litt som å sammenligne epler og pærer, siden vi så langt ikke har blit bortskjemt med martime gratis-karttjenster på nett.

Uansett: Her kan du svært kjapt legge inn ruter, finne rettvisende kurser og få tidsbruken, alt etter hvilken fart og distanse du legger opp til. Dermed er dette gull for ruteplanleggingen. Eneste minuset er at målestokken nederst på siden er i meter og ikke nautiske mil.

OBS

Du bør ikke falle for fristelsen til å bruke dette som erstatning for vanlige sjøkart. Dette gjelder også for vanlige plottere. Den viktigste årsaken til dette i denne sammenhengen er at så snart mobildekningen forsvinner, så er kartet vekke også...

Det er fortsatt offisielle sjøkart på papir som gjelder innen navigasjon, om du ikke vil havne i trøbbel med forsikringsselskapet etter en eventuell dyrt møte med moder jord.

Nyttig uansett

Som bruker, nærmest uansett nivå, kan du lett få med deg mye data via gratistjenestene. Nyttig navigeringsinformasjon som dybdekoter og loddskudd, skjær ("lus",) og lykter med sektorer. Ett og annet kystfyr dukker også opp.

Dette er i stor grad det samme du finner på nettsidene til Statens Kartverk Sjø, men disse sidene oppleves litt kronglete å bruke.

Som med mange andre nettbaserte tjenester lansert om dagen tilbys det gjerne å dele ruten med alle dine venner på Facebook og tilhengere på Twitter.

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2011, og sist oppdatert 25/06 2020.

Les også