Simrad NSE=

OPPDATERT PLOTTER: Simrads nye plottere støtter ""Structure Scan""-systemet. © Terje Haugen

Etter at Simrads nye NSE-plotterserie nylig fikk en kraftig ansiktsløftning i form av ny programvare, har det åpnet seg nye muligheter for både fritidsfiske og sikker navigering.

Her kan du for eksempel sjekke om dybdekotene faktisk stemmer med kartet. Dette kan være noe langturseilere i ukjente farvann kan tenkes å sette pris på.

Sonar

Det nye systemet går under navnet "Structure Scan", og er egentlig en funksjon som ble lansert på Lowrance sine HDS-system. Systemet består av en sonar, som viser historiske data.

Dobbelt opp

Dette er igjen delt opp i to funksjoner, som går under navnet "SideScan" og "DownScan". Førstnevnte gir bilder av bunnen til styrbord og babord, mens den andre gir et godt bilde av bunnen rett under båten. Dette må ikke forveksles med vanlig ekkolodd, som opererer på en litt anen måte - på andere frekvenser.

Overlegg

Poenget med dette er at du kan bruke StructureScan til å lage et såkalt overlegg med bildet fra ekkoloddet, for å virkelig se hvor fisken står. Men det kan også kombineres med kartet. Komplisert teknologi, men det har det blitt enkelt å bruke. Det er i alle fall noen av førsteinntrykkene fra vår vesle prøvetur med systemet .

Fremtiden

Skjønt, det kreves fortsatt en viss forståelse for hvordan disse maskinene henger sammen, men det er ikke nok ikke urealistisk å tenke seg at teknologien kommer til å inspirere andre produsenter fremover også.

www.pronav.no

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!