Klikk på båttur

Uthavnsparadiset

Vi holdt klar av E6, og opplevde et eldorado av uthavner mellom Marstrand og Lysekil.

Publisert Oppdatert

I dette tilfellet er det ikke landeveien E6 vi snakker om, men sjøveien. Den svenske kysten er nemlig mer ledbasert enn den norske, og utenom disse ledene er oppmerkingen svært mangelfull. Og siden vannveiens E6 tar deg forbi mange av de hyggelige småstedene i Bohuslän, er det ikke rart at mange velger denne.

Med vår relativt store Bénéteau Monte Carlo 37 Open, passer vi ikke alltid like godt inn i de trange sundene med seilbåter og småbåter. Når vi i tillegg har gode havneguider, kart og en 10,4-tommers Garmin-plotter om bord, er det liten grunn til ikke å prøve seg utenfor allfarvei.

Metereologene holder det de lover, og 26-27 grader og en laber bris passer Bénéteauens middelavskonsept utmerket. Vi kjører ut til Altarholmen, en flott og lun uthavn noen nautiske mil nord for Marstrand. Derfra går vi videre til Slubbersholmen på utsiden av Möllösund, og finner et fint sted å ligge på svai.

Franskmennene er nemlig svaiere, og vår Bénéteau har ankervinsjen i baugen. Aktersofaen er i anledning været gjort om til solseng, og mannskapet har stelt i stand en variert kalkunsalat under dekk, mens skipper'n har operert anker og vinsj.

Deretter finstuderer vi kartet og kjører gjennom trange sund og mellom grunner som man knapt kunne tro at en 37-fots Bénéteau ville passe i. Men kartverk og plotterkart er nøyaktige nok til at det går bra. Særlig med en utkikk i tillegg på de trangeste stedene. Spesielt området rundt Vasholmarna og Södra Ursholmen en tre-fire nautiske mil sydvest for Lysekil virker idyllisk.

Havnen i Lysekil er overfylt, så etter litt forgjeves venting på en ledig plass, går mannskapet i land for å kjøpe ferske reker til en enkel, men stemningsriktig middag i uthavn. Vi finner den lune og svaievennlige bukta Tjuvsund litt sydøst for Lysekil, og tilbringer en perfekt uteaften til lyset svinner ved 23-tiden. Under slike forhold kan det knapt være noe bedre enn båtferie.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning