Humminbird 597ci HD

Superskjerm for småbåter

Kombiinstrumentet Humminbird 597ci HD stiller med klassens høyeste skjermoppløsning. Har det noe for seg?

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Høyoppløst skjerm

+ God grafikk

+ Ergonomisk betjening

- Ikke multikontakt i braketten

- Kronglete å overføre/administrere waypoints og ruter til PC

- Krever noe tid med manualen.

Humminbirds oppgraderte femtommer Humminbird 597ci HD er i skrivende stund den plotteren med høyest oppløsning i forhold til skjermflaten.

Den helt nye modellen har dermed et rimelig finkornet bilde, selv om det bare er 256 farger som tilbys. Høyere oppløsning på skjermer er ellers en generell trend innen elektronikk, hvor mobiltelefonen kan trekkes frem som eksempel.

I praksis er det like vel ikke alltid gitt at høy oppløsning gir et godt bilde når skjermen skal til sjøs.

Men her oppleves det like vel som ypperlig godt lesbart bilde, spesielt når Navionics-kartografien er i fokus.

Det var i alle fall vårt inntrykk etter at den ble benkkjørt i en liten Buster.

Ekkolodd først

Tekniske data Humminbird 597ci HD

  • Skjerm: 5", 256 farger
  • Oppløsning: 640 x 640 piksler
  • Ekkolodd: 500 W, 83/200 kHz, 20- og 60-graders «dobbeltstråle» (DualBeam- sonar), med temperaturføler.
  • GPS: 50-kanals
  • Pris: kr 6 700
  • www.sleipner.no

Dette er et kombiinstrument som legger vekt på fiske. Her vil du derfor trolig velge å splitte skjermen med fokus på ekkolodd og bunnforhold.

Og siden vi først er inne på det som befinner seg under båten, skal vi nevne at denne biten er av det velutviklede slaget, med en sonardel på 83/200 kHz (DualBeam), som også kan kjøres som ekkolodd.

Her får du nesten i pose og sekk. Med en kontinuerlig svingereeffekt (hekkmontert) på 500 W har du dermed så det holder i fritidsfiskesammenheng.

Når vi legger til visning i både to- og tredimensjonal variant, så burde de fleste behov være dekket.

Ut fra hva vi kan se er det nå så pass mange og detaljerte muligheter for finne fisken, at det blir nesten som å stille seg opp ved nærmeste merd for å hive ut snøret.

Kart og funksjoner

Selve kartografien leveres av Navionics, via SD-brikkeholderen. Som kartmaskin har den fått de vanligste funksjonene på plass, med stor lettlest informasjon og relativt enkle muligheter for personlig konfigurasjon (nord- eller baug opp, etc.).

Jukesfisk: Her måtte vi jukse litt med bildene. Det var på ingen måte så mye fisk under båten, men skjermbildet øverst viser hvordan fangsten (og dybdekotene under, t.v.) presenteres.

Jukesfisk: Her måtte vi jukse litt med bildene. Det var på ingen måte så mye fisk under båten, men skjermbildet øverst viser hvordan fangsten (og dybdekotene under, t.v.) presenteres. Foto: Terje Haugen

Betjeningen er av no-nonsens-slaget, hvor du med et solid grep rundt kombimaskinens høyreside lett kan bruke knappene under fart eller med passelig tykke hansker på.

Tradisjonen tro er det fortsatt arbeid med å administrere waypoints og ruter. Som med andre Humminbird-maskiner er denne lett å montere på den medfølgende holderen. Hurtigfestet gjør det ellers enkelt å ta med seg utstyret etter bruk.

Spesifikasjoner

Produsent
Pris

Konklusjon

Humminbird 597ci HD har truffet blink med sin kombiløsning for deg med båt fra 15 til 25 fot. Som ren kartplotter byr den på rask oppstart og kjapp grafikk, om vi ser på tilsvarende modeller i klassen.

Siden vi her i tillegg får en avansert ekkolodd/sonar og innebygget GPS, blir dette en helt ideell løsning for ivrige fritidsfiskere med åpne båter. Men rosinen i pølsa er definitivt skjermen, som oppleves som særdeles skarp.

I tillegg har prisen nå lagt seg på et spiselig nivå, for en så pass solid og høyoppløst dagslysskjerm. I tillegg overbeviser hardwaren for øvrig godt.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning