Robåter:

Robåtene for deg

Det er ikke alltid størrelsen det kommer an på. Du kan ha mye glede med en liten en også.

Foto: Terje Haugen

Publisert Oppdatert

Om vi legger sammen flere kategorier med båter som kan roes får vi over 3 000 aktuelle treff i noen av landets største nettbaserte båtbørser, som for eksempel autodb.no og finn.no.

Om vi antar at det alltid er en viss menge båter til salgs i en gitt gruppe kan vi kortslutte at båter som kan ros er populære som bare det.

Stort utvalg

Vi kan i alle fall slå fast at utvalget i brukt er stort.

Derfor har vi laget en liten miniguide til nye båter i markedet. I vår katalog har vi funnet fram noen aktuelle småbåter som egner seg til roing.

Her er våre favoritter:

Pioner: Robåtklassikeren.

Øien: En allsidig 14.foter.

Zodiac: Stort utvalg.

Hansvik: Et par fine små.

Buster: Allrounder i aluminium.

Terhi: Finsk klassiker.

Cresent: Til det meste.

Sjøens sykkel

Robåten er nok båtverdens svar på sykkelen, du finner den over alt og den kan brukes til det meste. Kravene er gjerne at den skal være rask, trygg, stødig med gode sjøegenskaper, samt lett håndterlig og fin. Vel, vel. Robåter er i alle fall små fartøy bygget for årebruk og sleping, noen også seil. På den begrensede plassen om bord er som oftest tofter, eller tversgående planker.

ROTUR: Du kan bruke robåt for en romantisk utflukt.

ROTUR: Du kan bruke robåt for en romantisk utflukt. Foto: Foto: Neil Davey

Les også: Hvorfor du blir lykkeligere med robåt.

Mange navn

Robåten er et kjært barn i norsk småbåtflora. Derfor finnes det et utall ulike former for robåter, men felles for de fleste typene er at de har har spiss baug. Noen kaller vi jolle, gjerne med tverr hekk, eller akterspeil. Noen har et lite speil forut og større akter, da snakker vi om pram. Prammen på sin side har ikke så gode roegenskaper siden den er lite kursstabil. På den andre siden er den praktisk å håndtere i fjæra siden den ikke har kjøl. En annen fellesnevner er at bunnen er flat uten noen skikkelig kjøl. Poenget er at det skal være lettest mulig å ro.

Les også: Her kan du søke i hele båtkatalogen vår.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning