"Båter i Sjøen" 2009

Nytt år - nye muligheter

"Båter i Sjøen"-messen tar som regel temperaturen på båtmarkedet. Det skulle love godt for neste år.

Publisert Oppdatert

Verdenslanseringen av Bavarias nye Sport 28 får mest oppmerksomhet. Dette er en båt det stilles store forventninger til.

Vårt førsteinntrykk etter sniktitten dagen før messeåpning er at den nye 28-foteren helt klart er en pen båt å se på. Det har amerikanerne hos BMW Designworks sørget for - på lik linje som de gjorde med storebror 46 Deep Blue.

- Tidligere har vi mistet mange av kundene våre når de skal kjøpe sin andre eller tredje båt, forteller administrerende direktør i Bavaria Yachtbau, Andres Cardenas, til Klikk Båt.

- Med disse nye modellene vil vi forsøke å konkurrere med de dyrere merkene, men uten å øke prisen. Den nye 28-foteren er faktisk billigere enn 27-foteren vi tidligere laget, forteller han videre.

Det er helt tydelig at Bavaria satser på et mer luksuriøst image med sine nye båter. Merket har blant annet tidligere blitt sammenlignet med Volkswagen.

- Disse nye båtene er våre Audier, sier Cardenas.

FORNØYD SJEF: Administrerende direktør i Bavaria, Andres Cardenas, er veldig fornyød med den nye 28-foteren.

FORNØYD SJEF: Administrerende direktør i Bavaria, Andres Cardenas, er veldig fornyød med den nye 28-foteren. Foto: Foto: Frederik Finnes

Fra millionen

Kombinasjonen av et helt hvitt skrog og hvit innredning gjør at båten blir en smule anonym, men den er tilgjengelig med flere farger både på skrog og puter.

Under dekk er finner man en salong i baugen, samt pantry og en lugar med dobbeltkøye. Salongen i front kan gjøres om til en ekstra dobbeltkøye, og det gjør Bavaria Sport 28 til en båt som størrelsesmessig egner seg for mindre familier.

I cockpiten finner du, i tillegg til førerplassen, en L-formet sofa, samt en stor solseng helt akter. Dette er en løsning som mest sannsynlig passer bedre i middelhavet enn her til lands. Vi hadde helst ønsket oss en co-pilot-benk i fartsretningen, og heller droppet den store solsengen akter.

På motorfronten kan du velge mellom flere forskjellige Volvo Penta-motorer. Minste tilgjengelige motor er VPs D4-260, og da starter prisen på 995.000 kroner. Hvis du vil ha twin-installasjon, kan du også få båten med to VP D3-130-motorer. Båten på messa har en D4-300-motor, og vi ble fortalt at den da skal klare en toppfart på rundt 35 knop.

Bavaria har også Norgespremiere på hardtopversjonen av sitt flaggskip 46 Deep Blue på messa.

For folk flest som går og venter på signaler om at finanskrisen er over, kan en tur til messa "Sjøen for alle" trolig gi positive vibrasjoner. Grunnen er at det også i år er uventet mange båter og bransjeaktører til stede når norges største flytende messe åpner portene på Kadettangen i Sandvika.

VERDENSPREMIERE: Bavaria Sport 28 har vises frem for første gang på årets ""Båter i sjøen""-messe på Kadettangen.

VERDENSPREMIERE: Bavaria Sport 28 har vises frem for første gang på årets ""Båter i sjøen""-messe på Kadettangen. Foto: Foto: Frederik Finnes

Årets messe er den tolvte på Kadettangen i Bærum, og messa holder åpent fra 12 til 20 på fredag, og 11 til 18 på lørdag og søndag. Og fordi båtbransjen var blant de aller første til å merke nedgangstidene, virker det også rimelig at en friskmelding vil komme fra denne kanten.

Ikke som før

Dag Liseth, prosjektleder for båtbyggerne i båtbransjeorganisasjonen og arrangøren NORBOAT, er positivt overrasket over pågangen til årets messe.

- Vi har fått langt flere påmeldinger enn ventet, men forskjellen fra tidligere år er at mange melder seg på i siste liten. Dermed har vi ikke kapasitet til alle, og har måttet lage ventelister, forteller Liseth.

Prosjektlederen er uansett bare forsiktig optimist når det gjelder utviklingen for bransjen, og vil ikke friskmelde den helt.

- Det meste tyder på at vi får en utflating og et fortsatt stramt år for 2010, men de mørkeste spådommene ser ikke ut til å innfri. Salget vi så i 2007 kommer vi nok neppe til å se igjen på en stund, mener Dag Liseth.

Flere nyheter

At mange av båtprodusentene har brukt stillere tider ved tegnebrettet, er nok antallet nykommere på messen en klar indikasjon på. Messearrangørene reklamerer med hele 60 i antall, selv om flere av disse er "nye" for Båter i sjøen-messa. Uansett vil det stilles ut rundt 450 båter, hvorav den største, Princess 95, er nesten 30 meter lang. Som vanlig arrangeres det maritime aktiviteter av ulike slag ved messa, som regnes som en av de den største og blant de viktigste i Norden. Blant annet kan barna fiske krabber i trygge omgivelser, og man kan ta båtførerprøven.

Båtførerprøven blir obligatorisk neste år. Les mer om det her.

Ingen ny Askeladden

Beneteau har blitt rammet hardt de siste månedene, men franskmennene har ambisjoner om å bli størst på fritidsbåter i Europa og lanserer dermed flere nye modeller til høsten. Til messa kommer de med blant annet nykommeren i Trawler-serien, Trawler 34. Av seilbåter leverer franskmennene en ny First 35.

MODELL: Slik ser Bavarias nye 28-foter ut på PC-skjermen.

MODELL: Slik ser Bavarias nye 28-foter ut på PC-skjermen.

Den lovede nykommeren fra nyoppståtte Askeladden, Commuter 10 RIB, ble dessverre ikke klar til årets messe. Problemer i innspurten av byggingen satte en effektiv stopper for båtens lansering.

Blant de over 100 seilbåtene er Hanse 375 den største verdenslanseringen.

Nye norske

Av det mest interessante norske, er det meste båter med fartspotensial over 40 knop. Gozzi 19 er en oppfølger til Gozzi 23 Open, og blir trolig en hard konkurrent til Coaster 19S, en ny skjærgårdsjeep for 2010. Spesielt spennende er de to nyhetene fra Egil Ranvigs Cormate, nemlig T-24 og Sportmate 24.

Polskproduserte OceanMaster har hatt stor suksess med sine rimelige båter, som har slått an hos et priskresent og praktisk orientert publikum. Nå lanserer de en 7,20 meter lang båt som i praksis er en kombinasjon av en bowrider og en walkaround, altså med køyeplasser under dekk med tilgang fra konsoll. Båten tar motorer opp til 300 hk, men vil koste rundt 500 000 kroner med en 150 hk.

En gammel kjenning, nemlig With-båtene, er tilbake med nyhet over 20 fot. Også denne gangen snakker vi originale tegninger, for With 22 BowCruiser er en kombinasjon mellom bowrider og daycruiser. I praksis er dette en bowrider med de tingene With mener kundene har savnet - nemlig toalett og pantry.

With Boats AS lanserer nykommeren på messa - en båt som vil koste 498 000 kroner med 175 hk.

Mange flotte båter

Vårt førsteinntrykk av messa er at krisestemningen som har herjet det siste året, har lagt seg. Båtprodusentene satser på nye modeller, og de tror også at de kommer til å få solgt en god del båter.

SPORTSLIG OG LUKSURIØST: De nye Cormate-båtene. 24-foterne havner i et tøft marked, hvor de må konkurrere med blant annet Ibiza.

SPORTSLIG OG LUKSURIØST: De nye Cormate-båtene. 24-foterne havner i et tøft marked, hvor de må konkurrere med blant annet Ibiza.

Bryggene på Kadettangen er fullstappede av både nye båter og båter vi har sett tidligere. Det som er helt klart, er at enhver båtinteressert vil kunne kose seg langs bryggene i Sandvika i løpet av helgen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning