Klikk Båts sommertur 2008, 6. og 7. dag

Nordsjøløypa neste

Etter vel en uke på sjøen med vår Aquador 32 C og strålende sommervær kan vi notere oss 460 nautiske mil i loggboka, fra Holmestrand i sør til Kalvåg i Sogn og Fjordane.

Publisert Oppdatert

Les om første del av turen her.

Les om andre del av turen her.

Vi har nå kommet oss fra sjokkmøtet (som dere kunne lese fra vårt andre livstegn etter av vi kastet loss sist uke) med Os i Hordaland og satt kursen videre mot vest og Sogn og Fjordane, til det som turistbransjen med flere har døpt Nordsjøløypa - et samarbeidsprosjekt som visstnok skal ivareta både kulturarven og kommunikasjonen på disse breddegrader. Forventningene er skyhøye. Vi har blitt lovet enestående opplevelser. Nå kan alt bare bli velstand.

Tar av

Langs leden ligger det båter i naturhavner og kosen ser ut til å være til stede. Idyll over alt. Det er dette som er båtlivet. Havets frihet. Ai, ai, det er lett å bli ekstatisk her. Vel, tilbake på havoverflaten glir Flesland forbi på styrbord side (Co-piloten er til vanlig flyger og han kjenner straks igjen hvilke flytyper som går inn for landing) etter at vi har lagt bak og Askvik og Hagavik. Det er det ikke lenge før Bergen havn skal entres med nyvasket skute og stolt mannskap. En liten tur innom Bryggen for å vise seg fram hører nemlig alltid med på slike reiser. Men som ventet ble det trangt om saligheten, og å legge seg longside fremmede båter hadde vi ikke tid til. Da ble det med titten denne gangen. Men mye fin seilas venter. Turen går videre innaskjærs og opp gjennom Straumane i hastig tempo. Dette er virkelig et brukbart område for fritidsbåt, uten tvil.

Skjerjehamn

På menyen for dagen står Skjerjehamn. Det er den første hamna du treffer med utvidet tilbud på nordgående fart i den omtalte Nordsjøløypa, i Sogn og Fjordane. Skjerjehamn er som kjent som et gammelt og idyllisk handelssted fra 1600-tallet, greit plassert ved munningen av Sognefjorden. Dette er det første stedet vi skal se nærmere på i Nordsjøløypa også. Den karakteristisk sveitservillaen og pakkhuset er lett å se fra sjøen. I dag er stedet kanskje mest kjent som endestasjon for den omdiskuterte Olavsstatuen. Den ble for drøy kost for folket sørpå, men nå står den altså trygt plantet her, og lett synlig fra leia. Her har det blir fart på sakene med skikkelig tilbud i land med alt fra kunstutstilling til selskapslokaler og kafé.

Landets trangeste

Mange flotte postkortmotiv i Gulen legger vi bak oss sammen med Solunds minst like flotte natur før det legges til kai på Atløyna i Askvoll hvor natten tilbringes. På denne strekningen har vi trolig passert landets mest svingete sund, nemlig Korssundet. Kanskje det trangeste også, hvem vet? Med vår 32-foter var vi i alle fall egenstelig for propellen en stund, men med Aquadoren oppførte seg som planlag uten nærkontakt med moder jord. Flora passers neste dag før vi klapper til kai i Struenhamn i Bremanger etter litt medfart over Stavfjorden. Eventyret er i gang.

Foto: Foto: Terje Haugen

Områder i Nordsjøløypa distansen Gulen - Bremanger

 • Skjerjehamn (Gulen)
 • Færøy (Gulen)
 • Korssund (Askvoll)
 • Bulandet (Askvoll)
 • Værlandet (Askvoll)
 • Svanøy (Flora)
 • Hovden (Flora)
 • Bremanger

Stoppesteder og gjestehavner i Sogn og Fjordane med servicetilbud.

 1. Seljevågen Gjestehavn
 2. Silda
 3. Måløy
 4. Runderheim Gjestebryggje
 5. Rugsund Handelsstad
 6. Dampen, Davik
 7. Iglandsvik
 8. Kalvåg
 9. Svelgen Hotell Gjestehamn
 10. Florevika Gjestebrygge
 11. Svanøybukt
 12. Askvoll Gjestehamn
 13. Askvoll Sentrumshavn
 14. Holmedal Bryggje
 15. Jensbua Gjestebrygge
 16. Dale - D/S Ekspedisjonen
 17. Værlandet Båt
 18. Bulandet, Pernillestø Bulandsferie
 19. Nikøy Gjestehamn
 20. Korssund Gjestehamn
 21. Færøy Feriesenter
 22. Sørbøvåg Brygge, ny denne sesongen
 23. Leirvik Gjestehavn
 24. Hardbakke Hamn
 25. Nåra, Ytre Steinsund
 26. Hjønnevåg Camping og Rorbuferie, Ytre Solund
 27. Ferie og Fritid
 28. Eivindvik Fjordhotell
 29. Gulen Dykkesenter
 30. Skjerjehamn

Aktuelle distanser

Bergen - Askvoll: 70 nm

Askvoll - Florø: 18 mm

Foto: Foto: Terje Haugen

Florø - Kalvåg: 18 nm

Våre legg til nå:

1. Holmestrand - Stavern

2. Stavern - Sagesund

3. Sagesund - Kristiansand

4. Kristiansand - Sprangereid

5. Sprangereid - Sirevåg

6. Sirevåg - Stavanger

7. Stavanger - Vassøy

8. Vassøy - Haugesund

9. Haugesund - Os

10. Os - Bergen

11. Bergen - Skjerjehamn

12. Skjerjehamn - Askvoll

13. Askvoll - Struenhamn

14. Struenhamn - Florø

15. Florø - Kalvåg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning