– Ingen båtkrise

Bransjeorganisasjonen sier at båtimporten er stabil. Men import er ikke det samme som salg, påpeker Klikk Båts ekspert.

Foto: Foto: Frederik Finnes

Publisert Oppdatert

I en pressemelding hevder båtbransjeforbundet i Norge, Norboat, at importen av fritidsbåter holder seg nesten stabil. En nedgang på fem prosent er ikke like skremmende som tallene andre har operert med tidligere i sommer.

- 2007 blir nok et toppår i moderne tid for norsk fritidsbåtbransje. Men at båtmarkedet er så dårlig som mediene vil ha det til, er vi ikke sikre på. Vi ser at mange har dratt nytte av det svært gode været i juli og begynnelsen av august og at interessen og kjøplysten er der. Norge er det land i verden som har desidert størst antall fritidsbåter per innbygger, og tendensen ser ut til å fortsette sier Erlend Prytz, adm. direktør i NORBOAT, båtbransjeforbundet i Norge.

Les alle våre båttester her

Import, ikke salg

Tallene Norboat opererer med er likevel ikke representative for det faktiske salget av nye båter i år.

Frederik Finnes, journalist i Vi Menn Båt og klikk.no har fulgt bransjen tett i mange år, og kan si følgende om situasjonen:

- Ettersom salget var rekordhøyt i 2007, og markedet har vokst 15-20 prosent i året de siste fem-seks årene, har importørene satset på at salget vil være høyt også i år. Kilder i bransjen kan fortelle at det faktiske salget kan ha falt så mye som 20-30 prosent sammenlignet med i fjor. Dette betyr at båtforhandlerne mest sannsynlig vil brenne inne med store mengder båter i år, sier Finnes.

- Det er i første omgang båter til mellom 500.000 og 1.500.000 kroner som lider i dagens marked. Dersom trenden fortsetter, vil dette bety rabatterte båter og betydelige tap for importører og forhandlere, mener Finnes.

To milliarder

8379 båter ble tatt inn i Norge i løpet av første halvår 2008. Dette tilsvarer båter for nærmere to milliarder kroner. Finland har tatt over tronen som landet vi importerer mest fra, med båter til en verdi av 337 mill. kroner.

Italia er landet som øker mest, med en økning på 23,5 prosent til 105 millioner.

Nysgjerrig på Klikk Motor? Se video her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning