Båtdesign og trender

Hetest i Düsseldorf

Vi har tatt tempen på design og trender på båtmessen i Düsseldorf.

Publisert Oppdatert

I rekken av store og ikke minst flotte båter legger man også merke til dem som skiller seg ut på andre måter. Og etter tre dager på vandring gjennom hallene på verdens største båtmesse, kommer man over mye rart og spesielt. Alt får man aldri med seg, men det er gøy å se hvilken retning utviklingen går når det gjelder design og trender.

Designendringer og nye trender ser ut til å inntreffe omtrent hvert tiende år. For 25 år siden var amerikanerne først ute med integrert badeplattform, året etter var det det alle skulle ha. I dag finnes det knapt en båt uten.

For 10-12 år siden kom trenden vi har hatt fram til i dag - og som vi fortsatt har - med runde glatte former og buet vindskjerm i front.

Les også:

Den nye trenden

Store blanke flater, så lite synlige duppeditter som mulig og minst mulig påbygg i høyderetningen er noen av trekkene som kjennetegner båtene. Men også den loddrette baugen, høyt fribord, firkantet hekk og ikke minst lange og slanke linjer er velkjente trekk.

Fjord og Hanse var blant dem som var først ute med denne nye og spesielle designen, som viser seg å bli en hit blant båtdesignere verden over. Båtene har alle de karakteristiske kjennetegnene beskrevet over, og ser samtidig ut til å være på vei til marinen som nypusset kamuflasjebåt.

40 fot daycruiser

På vår vandring gjennom messen kom vi stadig over karakteristiske båter. Det hollandske merket Van Dutch hadde en av de mest folkerike standene, og vi skjønte straks hvorfor: Deres 40 fot store daycruiser er noe av det lengste, smaleste og minimalistiske vi har sett, men samtidig utrolig kul.

Sammen med et par Yanmar dieselmotorer kan man være trendbevisst og skjære gjennom sjøen i over 40 knop.

Karbonskute

Etter at flyindustrien kjøpte opp nærmest det som fantes av det lette og utrolig sterke materialet karbonfiber, skjøt prisene bokstavelig talt rett til værs. Vi stusser da litt over Secares nyeste modell som skinner mot oss, for her er nemlig hele interiøret utformet i nettopp karbonfiber. Hele gulvet, bordet, pantryet, styrekonsollen og ikke minst badeplattformen. Utrolig tøft, men veldig lite praktisk.

Designen ellers er som på båtene nevnt over, minimalistisk og med rette firkantede linjer i interiøret og framme i baugen.

En særdeles blid og hyggelig tysker kan også her fortelle oss at publikummet og potensielle kunder denne dagen har vært folk i alle aldersgrupper, så noe er tydeligvis på gang.

Vi gleder oss til fortsettelsen.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning