METS 2009:

Her er båtutstyret du vil ha

Det er i økonomiske nedgangstider at oppfinnsomheten blomstrer og at folk handler utstyr til båtene sine.

Pluss ikon
Over 1 200 utstillere på METS i år.
Over 1 200 utstillere på METS i år. Foto: Arrangør
Sist oppdatert

Nå kan du styre båten med iPhone eller resirkulere båtbekledningen din og spare miljøet.

Dette er noen av egenskapene til båtproduktene som er er utropt til de absolutt beste, nylig kåret på verdens største messe for båtutstyr. Den lukkede utstyrsmessen METS i Amsterdam samlet over 1200 utstillere fra hele verden.

Som seg hør og bør under et slikt gigantisk arrangement må det utropes noen vinnere overfor bransjen. Men en av grunnene til at vi vanlige båtbrukere skal legge merke til disse produktene er at teknologien vil drysses over mer prisgunstige varianter. Et eksempel er full kontroll over båten fra iPhone, et system som yachteieren kan nyte nå, men som kanskje finnes i daycruiseren i morgen?

Miljø først

Hovedlinjene fra messen består av utvikling i en mer miljøvennlig retning, framfor de store nyhetene, en trend vi så konturene av i fjor. Det var for eksempel ikke en eneste konvensjonell lanterne å oppdrive i år, alle var tilpasset LED. Dette gjenspeiler seg også i de produktene som ble løftet frem som prisverdige.

Men konkurransen er knivskarp i alle kategorier, i følge mange utstillere vi snakket med under messen. Påstanden om at folk bruker mer på utstyr under økonomiske lavtrykk blir også bekreftet. Som vanlig båtbruker kan du derfor oppleve at prisen synker og kvaliteten stiger på båtutstyr. Oppkjøpere i kjedene og båtbyggere bruker nemlig denne METS til finne frem nye varer som de tror du vil like.

Se også: Nattkikkerten som vant ("Overall DAME Winner"), alt i alt.

I de andre kategoriene ble det notert 125 konkurrenter fordelt over disse syv kategoriene:

  • Marin elektronikk ("Marine Electronics")
  • Interiør ("Inter equipment, furnishings, materials and electrical fittings used in cabins")
  • Dekksutstyr ("Deck equipment, sails and rigging")
  • Redningsutstyr ("Life saving og safety equipment")
  • Klær ("Clothing and crew accessories")
  • Mekanisk (Machinery, propulsion, mechanical and electrical")
  • Programvare (Marine related software")

Dette er vinnerne:

Elektronikk: Nattkikkert

M-626L fra nederlandske FLIR Systems er en nattkikkert som i tillegg til annen navigeringshjelp kan komme til nytte under vanskelige siktforhold. Prisen er relativt høy, rundt 150 000 kroner må du ut med for denne.

Interiør: Lampe

HALLEY fra italienske Foresti & Suardi S.p.A. er en lampe du kan flytte rundt etter behov. Det er mekanismen i foten som er gjør dette mulig.

Foto: Terje Haugen

Dekksutstyr: Karbonrigg

SCR fra Hall Spars & Rigging er myntet for dem med større seilbåter. Det er snakk om smart bruk av karbonfiber til å sømløst rigge både nye og eldre seilbåter.

Klær: Sjøjakke

Foto: Terje Haugen

Blue Eco Jacket fra Henri Lloyd er laget av resirkulebare materialer, og den kan derfor resirkuleres. Ikke en selvfølge så langt for avanserte tekstiler.

Sikkerhetsutstyr: Leider

RIB Ladder fra amerikanske Armstrong Nautical Products er smart liten leider for RIB. Denne kan sidemonteres.

Foto: Produsent

Mekanisk: Generator

GPX- 5 fra britiske Mastervolt sørger for både lading og "landstrøm". Om du får behov for stort strømforbruk slår den seg automatisk på, og av igjen. I motsetning til vanlige generatorer vil ikke denne gå om det ikke er behov for det.

Programvare: iPhone-kontoll

Foto: Terje Haugen

iSimon fra amerikanske Palladium Technologies gjør det mulig å styre båten med iPhone. Dette selskapet har spesialisert seg på kontrollsystemer for større fartøy, og nylig kom den en nyhet som kanskje kan gjøre livet enklere for vanlige båteiere også. Den nye programvaren går under navnet iSimon, som du legger inn på iPhone eller iTouch via iTunes Store, kan nå nemlig kommunisere med det fastmonterte systemet om bord.

På den måten kan følge med på alt fra eksostemperatur til fart og kurs, på iPhone. I tillegg skal du kunne tenne navigeringslys, bruke hornet eller starte lensepumpen. Dette betyr også at du for eksempel kan korrigere autopiloten din, og dermed styre hele skuta fra iPhone.

Foto: Terje Haugen
Foto: Terje Haugen
Foto: Terje Haugen

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også