Norbaot:

God sommer ga ny båtfeber

Det beste sommerværet på flere år har satt fart på kjøpelysten blant nordmenn.

Pluss ikon
MESSE : Til helga er det duket for båtmessa «Båter i sjøen», Nord-Europas største flytende båtmesse. Den holder åpent 5.- 8. september på Sukkerbiten i Bjørvika ved Operaen. I år med ca 330 båter på sjøen og ca. 70 stands på land.
MESSE : Til helga er det duket for båtmessa «Båter i sjøen», Nord-Europas største flytende båtmesse. Den holder åpent 5.- 8. september på Sukkerbiten i Bjørvika ved Operaen. I år med ca 330 båter på sjøen og ca. 70 stands på land.
Sist oppdatert

Norboats nøkkeltall

  • I trend med tiden er det små landstedsbåter og seilbåter som gjør det best. Seilbåter økte med 21,1 prosent i kroner fra 156,8 millioner til 190,0 og med 54,8% i antall fra 272 til 471 båter.
  • Små landstedsbåter økte med 12,7 prosent i kroner fra 53,2 til 60,0 millioner kroner og med 15,8 prosent i antall fra 1.611 til 1.866 enheter.
  • Finnene beholder førsteplassen og har en økning på 28,5 prosent fra 188 til 242 millioner kroner, markedsandel er på 28,3 prosent.
  • Tyskland gjør et byks på hele 53,5% fra 69,4 til 106,5 millioner kroner og tar dermed andreplassen. Markedsandel 12,4 prosent.
  • Til tross for en liten nedgang på 1,9 prosent fra 98,6 til 96,8 millioner kroner tar Frankrike tredjeplassen. Markedsandel 11,3 prosent.
  • En undersøkelse som InFact har gjort for NORBOAT viser at tett oppunder 50 prosent av Norges befolkning er om bord i en fritidsbåt i løpet av en sesong, dette tallet har ligget stabilt over flere år.

Båtsalget i juli er estimert til å ha økt med mellom 25 og 35 prosent i forhold til fjordåret. Det er spesielt små landstedbåter under 20 fot som står for den betydelige oppgangen i Norge.

Etter flere våte somre på rad fikk båtbransjen dermed endelig en etterlengtet opptur. En rekordtørr juli måned ga en eksplosiv økning i salg av nye båter - i første rekke mindre, åpne landstedbåter.

Estimater fra båtbransjeforbundet Norboats pressemelding viser en solid økning på mellom 25-35 prosent i forhold til juli måned 2012.

- Våre landsomfattende, uavhengige undersøkelser viser at interessen for båtkjøp har ett stort likhetstrekk med interessen for iskrem: Når været er strålende, løper folk til butikken. Nå får vi endelig bekreftet at mange nordmenn har hatt et ønske om båt, men at disse har sittet "på gjerdet" på grunn av det dårlige sommerværet de siste årene. Med en sommer som i år har mange åpenbart hoppet ned fra gjerdet og realisert sin båtdrøm, opplyser administrerende direktør i Norboat, Erlend Prytz.

Kjøpelysten øker

Norboats ferskeste undersøkelse, som er gjennomført av InFact, viser at sommerens godvær har hatt en positiv effekt på båtlivet. 15,5 prosent av båtbrukere svarer at de har brukt båt mer eller mye mer enn i fjor, og av disse har hele 51 prosent svart at det gode sommerværet i 2013 er årsaken. Av alle som har vært i båt i sommer sier så mange som 7,4 prosent at de har planer om å kjøpe egen båt i løpet av det kommende året.

- Hvor viktig været er for båtkjøperne viser seg å variere fra landsdel til landsdel. I Nord- og Midt-Norge er solstrålene mindre viktige enn på Sør- og Østlandet. Men for totalsalget av båt i sommer har nok været vært en betydelig medvirkende faktor, sier Erlend Prytz.

2013 blir bedre enn ventet

Ser man på båtsalget over første halvår 2013, er bildet noe mer moderat. Importen av fritidsbåter økte med 3,3 prosent første halvår fra 829 til 856 millioner kroner, mens i antall båter økte det med 4,4 prosent fra 5 496 til 5 734 båter.

- Den oppløftende sommeren har vist oss at interessen for båtlivet og viljen til å investere i båt er økende. Hvor viktig sommeren 2013 har vært for båtbransjen får vi først et endelig svar på når messen Båter i sjøen åpner portene på Sukkerbiten i Bjørvika 5. september, avslutter administrerende direktør i båtbransjeorganisasjonen Norboat, Erlend Prytz.

LES OGSÅ:

Nytt kombiinstrument for småbåter

Her er Askeladdens nyeste

Denne saken ble første gang publisert 04/09 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også