Posemat til turen

Frysetørt og godt

Frysetørret porsjonsmat passer utmerket i båt. Det er vår klare konklusjon – etter åtte dager på posemat.

Pluss ikon
Sist oppdatert

Å lage mat i båt er ikke nødvendigvis det enkleste eller morsomste man gjør under ferien. Begrenset lagringsplass, manglende kjølemuligheter og et sterkt savn av oppvaskmaskinen gjør sitt til at mange helst finner seg en havn med passende bevertning. Ikke alle båter er utstyrt med skikkelig pantryløsning heller, og de fleste båter opp til 30 fot har som regel ikke plass nok til ekte kokkelering.

Men heldigvis finnes det enkle alternativer. Posesuppe og gryteretter har lenge vært nære følgesvenner, men de siste årene har det også dukket opp en rekke andre trivelige matretter på pose: de frysetørrede ferdigrettene. Disse er blitt riktig så populære blant turfolk, ettersom de veier lite i sekken.

Vi snakker ikke lenger om "død mann på boks"; produktutviklingen har kommet langt på dette området, og nå kan man velge mellom et relativt stort utvalg av kjente matretter med stadig bedre og mer autentisk smak. Og man finner også frokostblandinger og desserter på den frysetørrede menyen, så da skulle de fleste måltider være dekket.

Vi Menn Båts testpanel, bestående av Ola Stavran, Terje Haugen og undertegnede, fikk anledning til å leve ene og alene på frysetørret mat under vår båtekspedisjon på Svalbard. Vi satte ut for å finne svar på følgende spørsmål: Passer frysetørret mat like bra for båtfolket som for fjellfolket? Vil en slik diett gjennom en drøy uke være tilfredsstillende hva gjelder energiinnhold? Og sist, men ikke minst: Hvordan vil magen reagere?

Da ingen i panelet hadde noen grunnleggende erfaring med produktene, og alle er glad i kjøttkakene til mor, hersket det en viss skepsis til denne helpensjonen før avreise.

Se hvor godt testpanelet likte maten her.

Tre på topp

Våre tre testdeltakere er pr. i dag de eneste med frysetørkede porsjonsretter på det norske markedet. Dry Tech AS er markedsledende med sin Real Turmat-serie. Siden starten i 1989 har de utviklet en betydelig meny av frysetørrede porsjonsretter. Den Tromsø-baserte bedriften selger ikke bare turmat, men leverer også overlevelsesrasjoner av den mer smakfulle sorten, blant annet til det norske forsvaret.

Amerikanske Mountain House er etter sigende verdens største produsent av frysetørret porsjonsmat, og har et stort marked både i Nord-Amerika og Europa. Produsenten Oregon Freeze Dry startet opp allerede i 1963, og er i dag leverandør av frysetørrede produkter både til NASAs romekspedisjoner og det amerikanske forsvaret.

Adventure Food fra Nederland er den yngste utfordreren, med oppstart i 2004. Produktene er utviklet av Hans van der Meulen, en kar som burde kunne ett og annet om næringsrik kost: Han ledet den første nederlandske ekspedisjonen til Nordpolen i 1997, samt en ekspedisjon til Mount Everest i 2002. Adventure Food stiller til test både med frokost og dessert på menyen.

Se hvordan de forskjellige rettene klarte seg her.

Smart konsept

Utvalget av retter er til dels ulikt blant deltakerne, men konseptet er det samme: Kokende vann (0,3 til 0,8 l) helles rett i forpakningsposen, og deretter står rettene og klargjør seg over fem til åtte minutter. Det betyr enkle, raske og for det meste velsmakende retter på kort tid. Alt du trenger, er kokemuligheter, en gryte og en gaffel, og etter måltidet er det ingen oppvask å bry seg om, for du kan spise rett fra pakningen. Den raske tilberedningen, samt den oppvaskfrie forpakningen, gikk rett hjem hos panelet.

Energiinnholdet i måltidene er tilsvarende vanlige middagsretter, så med et dagsbehov på mellom 2000 og 2500 kcal, som er rundt normalen for et voksent menneske, vil det kreves ca. fire måltider posemat pr. dag, og eventuelt litt frukt og nøtter eller liknende. Dette er også vår erfaring etter åtte dager i polare strøk.

Praktisk

Alle matposene i denne testen kan stå av seg selv, noe som selvsagt forenkler tilberedningen. Utover dette er pakningene nokså forskjellige.

Real Turmat er den eneste produsenten som vakuumpakker maten sin, mens Mountain House har en liten pose med oksygenabsorberende stoffer som skal ha mye av den samme konserverende effekten. Sistnevnte metode kan innebære noe risiko, spesielt for dem som ser litt dårlig. Ola trodde dette var en liten krydderpose, av den typen man finner i nudel-pakker, men vi fikk reddet ham i siste liten. Liten skrift på pakkene gjør det vanskelig å lese bruksanvisningen, spesielt på Real Turmats forpakning.

Adventure Food har den enkleste forpakningen uten lukkefunksjon, og disse posene er da også noe billigere.

Etter noen dager kom testpanelet fram til at de fargerike posene vekket appetitten mest, og derfor virket mest fristende. Mountain House fikk i denne sammenhengen høyest score for fint motiv på pakken.

SE RESULATET AV TESTET HER.

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også