Padleparadis

Friskushelg i Fjorda

Båtturer langs svenske- og norskekysten har gutta vært med på før. Salte svaberg, skrikende måker, taktfaste dieselmotorer og sommerfulle gjestehavner er vel og bra, men av og til trenger man et avbrekk – et annerledes og stille avbrekk.

Pluss ikon
Sist oppdatert

Jeg forhører meg i gjengen, og får gehør for et ferksvannsprosjekt døpt "morsomt i marka": en trivelig, åpen og lite ambisiøs utflukt, der elementer av speiderliv får blomstre etter ønske. Stress, mas og sure miner skal uansett legges igjen hjemme. Oppslutningen er relativt stor - det vil si, alle uten barn stiller. Som vanlig.

Et turkonsept tar som oftest lengre tid å realisere enn å utvikle - så også dette. Det viser seg nemlig at ingen har kano. Da blir to velvillige kanoforhandlere løsningen. Etter litt e-postveksling, blir vi utstyrt med fire av markedets mestselgende kanoer, samt en hjemmesnekret kanohenger for transport. Da heller ingen av de fem urbane turkandidatene kan skilte med hengerfeste på bilen, blir Hondaen til fatter redningen, i innbytte mot egen bil, så klart.

Som enerådende tursjef foretar jeg et udemokratisk valg av utfluktsområde: Fjorda på Grans Vestås, noen få mil nord for Jevnaker i Oppland, hvor innsjøene ligger tett i tett. På gulesider.no's kartprogram ser området grønt og trivelig ut, og da jeg i tillegg kan laste ned flere positive innlegg fra ymse klasseturer til Fjorda, er avgjørelsen enkel. Om skolebarna kan, kan vi også.

Nesten riktig vei

Det går mer inn i en Honda CRV enn man skulle tro. Fem velvoksne menn og deres - til tross for sterke formaninger - ikke ubetydelige mengder med personlige bagasje. Samt mat for to dager, padleårer, flyteplagg, telt, soveposer og noen bokser drikke. Vi stuver alt i søppelsekker, et tips Stian har fått med seg etter utallige overbetalte villmarksdøgn i grønn uniform. Et godt tips, skal det vise seg.

To timer, tre luftepauser og et antall ostepølsemenyer senere, når vi et stille og idyllisk vann i enden av en kronglet grusvei. Mellom spredte gran- og furutrær finner vi en liten grønn slette der vi kan laste ut pikkpakket og klargjøre kanoene. Ved den lille stikkveien finner vi også en innholdsrik informasjonsplakat som forteller at vi står ved vannet Grønmalen. Videre står det at vi kunne ha spart tid ved å kjøre E-16 direkte fra Hønefoss i stedet for omveien via Jevnaker, og til ytterligere ettertanke leser vi at det finnes to steder for kanoutleie i umiddelbar nærhet. Da skulle vi være oppdaterte - til neste gang.

Vår kanoutflukt starter ikke helt som planlagt. Værmeldingen har vært sommerlig ambivalent, men noen lovende solstråler løfter håpet om tørre og varme i dager i vente.

Lykken er kortvarig. Rett før mannskapet skal i båtene, begynner det å styrte ned som det bare kan når man er på overnattingstur i marka. Sjøen blir pisket grå og vinden er fuktig og sur. Vi tar på oss alt vi har av klær og rigger opp en presenning mellom noen trær, hvor vi søker ly i påvente av bedre tider.

Velg baksetet!

Om det er lenge siden du har padlet kano, kan vi gi deg følgende gode råd på veien: Om du blir tilbudt fritt valg av sete i kanoen før padleturen, er det bare å innta baksetet. Som "akterslask" har du ansvaret for styringen om bord, en oppgave like avslappende som den er ansvarsfull. Når padleren akter tidvis må benytte åren for å holde kanoen på rett kurs, må padleren foran stå for fremdriften. Personen foran deg har dessuten vanskelig for å sjekke om du faktisk padler din del av lasset, et faktum som åpner muligheter for hyppige pauser. Er det fysisk trening du søker, blir derfor posisjonen foran å foretrekke, men på en tur som dette kan vi garantere at du blir svett, uansett.

Vi har nettopp padlet oss ut av Grønmalen. Mot sør åpner Velmunden seg med skvalpende småsjø. Solen har på ny tittet fram mellom skyene, og de varmende strålene gjør veggen av skog rundt oss klar og grønn. På nesene langs bredden ligger brune og røde små hytter som går så i ett med omgivelsene at vi nesten ikke ser dem når vi passerer.

Jovisst - det er balsam for trette bysjeler å få mulighet til å smelte inn i disse flotte omgivelsene. På Fjordas blanke innlandsvann er det stillheten som dominerer, noe vi får en smakebit av hver gang årene løftes fra vannet. Her ute lades "batteriene" våre opp igjen, uansett hvor mye kraft man legger i padlingen.

Stian og undertegnede padler aluminiumskanoen på 17 fot, den brede og stødige arbeidshesten. Sigurd, Morten og Helge padler i takt for bedre å holde balansen i den smale, kevlarbygde "verstingkanoen". Det går unna med troikaen, og mens vi sliter med å holde følge med dem, slår det meg hvor ulike kanoer faktisk kan være.

Rundt bålet

På et nes ved Lemandfjorden finner vi det perfekte tilholdssted for natten. Under noen furutrær, med utsikt over halvøya Albågan på andre siden av bukta, rigger vi oss til på beste speidermanér. Rustgammelt stormkjøkken og nyinnkjøpt fjelltelt pakkes ut. Sigurd får eget telt på grunn av en tiltagende forkjølelse.

Det er noe rart med det. En liten, nærmest urban engstelse for at man på noe tidspunkt skal kjede seg ute i villmarken, sniker seg alltid på før en tur som denne. Det er den samme ubegrunnede engstelsen som får nordmenn til å trekke med seg alle slags brettspill, magasiner, bærbare TV-apparater og små dataspill til hytta i påsken - effekter som skal demme opp for ethvert, Gud forby, ikke-aktivt minutt. Selv er vi ofre for samme engstelse. Vi har derfor tatt med oss en gassdreven luftpistol inn i skogen. En kort stund skyter vi på bokser, før vi tyr til fredagskveldens erstatning for Skavland og "Først og sist": Det flakkende, varmende bålet.

En lun og stille kveld foran flammene - omgitt av gode venner i humørfylt prat, og med viltgryte romsterende i magen - er det vanskelig å erstatte. Og da sølvblå kveld har blitt svart natt, og bålet langt om lenge får brenne seg til glør, kryper vi i soveposene, lykkelig uvitende om at i morgen kommer regnet til å plaske ned, alt og alle blir våte, og hjemturen blir lang for fem nakne menn i en overfylt Honda CRV. Men det er først i morgen.

Fakta om Fjorda

Fjorda er en padleperle på Gran Vestås i Gran kommune. Området er spesielt ved at flere store og små vann er bundet sammen av trange sund og fjorder, noe som gjør Fjorda perfekt for sammenhengende padling. Området er dessuten spekket med fine overnattingsplasser.

De største vannene er Velmunden i nord, Haukfjorden i sør og Vestlandsfjorden i vest. Det totale vannarealet er 9,2 km2, noe som betyr nok padlevann for en utflukt på tre til fire dager.

Du kan komme til Fjorda med bil både fra nord og sør. Kommer du sørfra, er det best å fortsette på E-16 etter Hønefoss, og ta østover ved Bjonevika.

Ved Grønmalen ligger Solvik kanoutleie, der får du kjøpt ved til kveldsbålet for en billig penge. Samtidig får du tillatelse til å brenne bål fra kommunen. Ved Vestland, tre kilometer unna, kan du også leie kano.

Denne saken ble første gang publisert 18/10 2007, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også