Vi har gjort en sveip gjennom finn.no og autodb.no på jakt etter en ikke altfor dyr, ikke altfor gammel skjærgårdsjeep, der kvalitet og praktiske egenskaper skal være av god klasse.

Share

Sjekkliste for bruktbåtkjøp

Vi satte følgende hovedkriterier:

  • Modellår: 2004-2007
  • Prisområde: 100.000-150.000 kroner
  • Størrelse: 15-18 fot
  • Dessuten skulle det være et visst utvalg av båttypen

Da sitter vi igjen med følgende favorittutvalg:

Askeladden 475

Askeladden 475 har vært på markedet lenge og finnes i et stort utvalg. © Frederik Finnes

Askeladden 445 og 475

Konkurs eller ikke, Askeladdens små skjærgårdsjeeper er fortsatt blant de aller beste bruktbåtkjøpene du kan gjøre. På midten av 2000-tallet leverte verftet ut båter i denne klassen med høy kvalitet, gode egenskaper og praktiske løsninger.

Det er ganske stor forskjell på Askeladden 445 og 475, den aller viktigste at styreposisjonen er på akterbenken på 445, mens du har en midtplassert styrekonsoll og mer behagelig frittstående sittebenk med ryggstøtte i 475.

Askeladden 475 har flere behagelige sitteplasser, og passer med 50-60 hk motor, mens 445 går best med 40-50 hk. Valget er ganske enkelt; har du kun behov for en enkel båt til transport, fiske og badeturer holder 445 bra. Liker du å kjøre på båttur og ta med deg litt flere folk på lengre tur er 475 det rette valget. Siden begge båtene har vært i produksjon lenge, får du også båter til godt under 100 000 kroner. Men på eldre modeller skal du være obs på motorens tilstand.

Robust folkebåt: Test Askeladden 475

Buster M

Buster M er en robust og velkjørende skjærgårdsjeep. © Buster

Buster M og L

De finske aluminiumsbåtene er bruksbåter som tåler røff behandling. Både M- og L-modellen er mer utpregete aktivitets- og bruksbåter enn rene kosebåter, så her er fiske, vannsport eller transport perfekt bruksområde. I all hovedsak er det størrelsen som skiller det to, som navnet tilsier er M med sine 4,6 meter litt mindre enn L på 4,9 meter. Begge båtene har gode sjøegenskaper i solid Buster-tradisjon. M klarer seg fint med 40 hk, mens L liker seg best med 50 hk på hekken. De har styreposisjon på akterbenken og en enkel konsolløsning.

Guide: Slik velger du riktig småbåt

Morgan 485

Morgan 485 går greit i sjøen og ser tøff ut.

Morgan 485

Den norske produsenten Morgan selger sine fine skjærgårdsjeeper jevnt og trutt, og det finnes et brukbart utvalg på markedet. Det er Suzuki som leverer motorer til Morgan, og 485-modellen er en vellykket og sportslig båt som kler 50 hk bra.

Designet er vellykket og førerplassen er bak en styrekonsoll midt i båten. Det gir bra vektfordeling og bedre passasjerplass enn med førerplassen på akterbenken. Ytelsene er typiske for båttypen og motorstørrelse; toppfart på snaut 30 knop og forbruk på marsjfart på ca. 0,5 l/nm eller ca. 12 l/time.

Les vår test av Morgan 485 her

Yamarin 5010

Yamarin 5010 kan skilte med gode sjøegenskaper © Terje Bjørnsen

Yamarin 46 SC og 50 SC

Vi kommer nesten aldri utenom Yamarin når vi lager våre lister over anbefalte bruktbåter i de typiske folkeklassene. Det er rett og slett fordi Yamarin har funnet en overbevisende formel mellom pris, kvalitet og tidvis imponerende egenskaper.

Aller først skal vi hjelpe Yamarin å rydde opp i litt navnekrøll. 46 SC og 50 SC er i praksis nyere modellversjoner av 4610 og 5010. Båtene er i hovedsak de samme.

Felles for begge båtene er førerposisjon på akterbenken. Det skiller noe på innredningsløsningene, og totalt sett er 50 SC/5010 noe bedre egnet for lengre turer og flere passasjerer. Enda bedre blir det i den mer påkostede 50 SCS/5010S som blant annet har et lite bord i forbindelse med sitteplassene foran konsollen.

Begge båtene kommer med robuste og komfortable sjøegenskaper, og mens den minste klarer seg med 50 hk, ville forsøkt å finne den største med 60 hk.

Kvalitetsbåt: Test Yamarin 50 SCS

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!