Utvalget av båter er stort. Du finner alt fra nye joller og landstedsbåter, til eldre turbåter og restuareringsprosjekter. Og midt i mellom en herskare av mer eller helst mindre velholdte farkoster.

I denne prisklassen må man regne med at det kan være en del innsats å gjøre med tilhørende fallgruber. Sjekk derfor nøye og ta gjerne med en båtkyndig for å vurdere båten.

Nå er det ikke alle som på bestilling kan trylle en båtkyndig opp av flosshatten. Skal du være på den sikre siden, bør du heller gå ned i båtstørrelse og finne en så ny og lite brukt båt som mulig.

Noe kan du imidlertid gjøre selv; se etter skader på skroget, sjekk motor, styring og elektrisk visuelt og funskjonelt. En prøvekjøring er helt nødvendig, ikke minst for å få en prøve på om motoren fungerer tilfredstillende.

De fleste båtmotorer fungerer greit en ti års tid, om de får godt vedlikehold og vinterservice. Alt over det regnes som bonus, og reparasjoner kan være kostbare. Kurant båt og motor er viktig jo eldre det blir, en Fnutt 460 med 60 hk Vroom kan være billig i innkjøp, men umulig å skaffe deler til.

Åpne båter bør være typegodkjent - det sikrer at båten har livsviktige oppdriftsmidler (under 5,5 meter). Har båten typegodkjenning og skilt fra Det norske Veritas er dette et klart pluss (den gamle nordiske båtstandarden).

Når det gjelder motor (påhenger) er det viktig med en telefon til en merkeforhandler: oppgi motornummeret så får du riktig årsmodell. Det finnes historier hvor motoren har vært 10-15 år eldre enn oppgitt.

Klikk Båts eksperter har gått gjennom tilbudet av brukte båter på www.autodb.no og www.finn.no. Vi fant noen interessante alternativer, som også gir et inntrykk av bredden i utvalget. For ordens skyld: Vi har kun studert båtene gjennoms annonsene, og ikke sett dem in natura.

Les også:

Slik kjøper du bruktbåt

Huskeliste ved bruktbåtkjøp

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!