Del to av vår Danmarkseilas

Briljant biff i Marstal

Hos "Fru Berg" i Marstal på Ærø ble vår biffelskende dekksgutt glad.

Sist oppdatert

En fin dagsetappe sydvest fra København, i hvert fall dersom du kan holde 25 knops cruisingfart, vil ta deg til Ærø, som på oppfordring fra flere har blitt vårt neste stoppested.

"Hovedstaden" Marstal er den største byen, med i overkant av 2000 fastboende innbyggere. Disse - og alle tilreisende - kan glede seg over hva som trolig er Danmarks mest sjarmerende sentrumsgater. Førsteinntrykket av Marstal gir umiddelbare assosiasjoner til Visby på Gotland, selv om Marstal nok ikke har den samme historiske susen i gatene.

Slitne og sultne etter noen røffe timer på sjøen, og fulle av forventninger til hvilke gastronomiske opplevelser Marstal har å by på, går Bénéteau Monte Carlo 37s mannskap i land.

Tredje dør var åpen

Etter å ha banket på et par stengte restaurantdører (kl. 21.30 er visst den magiske grensen), havner vi til slutt hos "Fru Berg", som ligger midt i gågaten i byen. Her serverer fru Berg selv utsøkte middager laget av råvarer fra både sjø og land.

Skipperen valgte vanlig biff - som var god - mens dekksgutt og førstefender Jan bestilte pepperbiff. Sistnevnte mente etter måltidet at det var den beste biffen han noen gang hadde smakt, noe som ikke sier helt lite, for han er svært glad i biff. De to andre gikk sjøveien, og forsøkte seg på rødspette og brosme.

Det la ikke noen demper på opplevelsen da Fru Berg serverte sin hjemmelagde eplekake, som matchet det hjemmebrygde Ærø-ølet utmerket.

Stor, men ikke spesielt ryddig gjestehavn i Marstal på Ærø.
Stor, men ikke spesielt ryddig gjestehavn i Marstal på Ærø.

Skikkelig sjøfartsmuseum

Marstal viser seg å være en virkelig maritim by. Med eget skipsverft og en betydelig handels- og fiskeflåte, har byen hatt en sentral rolle i skipstrafikken i Norden og Europa helt opp til midten av forrige århundre.

Stedets sjøfartsmusem - som tar de besøkende inn i skipshistorien fra fregattens dager på 1600-tallet og opp til dagens supertankere - er avgjort verdt et besøk. Her fikk vi også forsøke oss som skippere i en ekte båt som var satt på land, og bevart slik den en gang var da den var i bruk på sjøen.

Jan og Morten benyttet anledningen til å undervise de fremmøtte i god gammel sikkerhetsprosedyre på broen, selvsagt fremført på lokalspråket. Det øvrige mannskapet ble ikke nevneverdig imponert, og vi kan bare krysse fingrene for at ingenting går galt på vår egen skute i dagene som kommer.

Verdens største solcelleanlegg

På Ærø har de også verdens største solcelleanlegg, som dekker store deler av Marstals energibehov. Her tilbys det guidede turer for dem som ønsker å se nærmere på dette. I tillegg finnes det en golfbane, som ligger ved Skjoldnæs fyr - fyret er bygd om til klubbhus. Banen er par 72 og kan gi besøkende en fin golfopplevelse.

Som overalt ellers i Danmark er det også gode muligheter for sykling på Ærø. Besetningen leide seg et par tandemsykler for dagen og fikk dermed sett seg om litt på øya fra sykkelsetet, til en forandring. Syklene leier man på OK-bensinstasjonen litt utenfor Marstal, og de kan normalt settes igjen nede ved havnen for dem som ønsker dette, så man slipper å gå tilbake etter sykkelturen.

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også