Klikk Båts sommertur, 8. og 9. dag

Best vest

Etter mange dager med hardkjør og tett timeplan er tiden kommet for å roe tempoet. Bremanger blir vår nye base.

Publisert Oppdatert

Foto: Foto: Terje Haugen

Vi har lagt enda flere nautiske mil bak oss, fortsatt med glimrende sommervær, men Aquadoren trenger nå omsorg og pleie. Gjestehavna i Florø sentrum blir derfor stedet nyinnkjøpt båtsjampo og kost får brynt seg på et litt sort akterparti. Vi har passet på å ferske av hele overbygget etter hver dag, men soten som båten drar etter seg trenger litt tøffere lut. En ekstra tamp på seks meter, med øyespleis, sto ikke på dagens handleliste, men det er alltids kjekt å ha om bord.

Det store temaet

Hos båtutstyrsforhandleren på kaia i Florø snapper vi opp siste nytt fra båtlivet på disse kanter. Han kunne - som vi ante - bekrefte at det også her er mye snakk om bunkersprisene for tiden, og de med 40 pluss er det ikke så mange av i gjestehavna lenger. Dette kommer på toppen av andre observasjoner vi har gjort selv: 40- til 50-fotere som snegler seg av gårde for å spare noen liter, få båter på langtur, og ikke minst mange fritidsbåter i havn nå midt i fellesferien. Det er til å bli nedstemt av. Uansett kan utstyrsforhandlerne glede seg: Når båtsalget går ned kjøper båtfolket utstyr i stedet. Sånn er det bare. På toppen av det hele leste jeg også et sted at enkelte fiskebåtredere nå skal montere seil på fartøyene sine¿ Vel, gjestehavna i Florø har det meste, vann og strøm for båten, hotell og utested like ved for mannskap

Følg med

Tiden er kommet for å oppsøke litteraturen for området. Redningsselskapets praktverk "Ferie & Fritidshavner" signert den bereiste herren Gunner Steen Iversen, samt farvannsbeskrivelsene i bind 3b i "Den norske los" fra det offentlige er uunnværlige om bord. Sammen med hovedkartene på papir, og en kraftig Raymarine E120-plotter, er selve navigeringen på disse kanter vanligvis rimelig overkommelig - tross krevende strekninger for en fritidsseiler. Men det kan likevel lønne seg å følge godt med uansett hvor sikker du er, er vår erfaring. Sjømerkingen er bare rådgivende enkelte steder, og kommer du for nær eller for langt fra stanga, om du i det hele tatt kan se den, kan du lett få problemer om du ikke løfter blikket fra plotteren.

Dagens perle

Knutholmen i Kalvåg er neste på lista vår. Her finner vi et idyllisk fiskevær badende i sommersol, måkeskrik og ungehyl på kaia. Det lukter god mat lang vei fra uteserveringen. Dette blir selvfølgelig et stedet vi legger til for natta. Uten tvil. Vi finner ut at det nå er 170 plasser i denne havna. Stedet kan lett smykke seg med tittelen "kystperle". Etter en kort tur på bruket møter vi Fosse selv, mannen som startet det hele. Han er åpenheten selv og forteller ivrig om både familie og kunder som for tiden er inne. Sesongen for fritidsbåtene har nettopp begynt, forklarer han. Men stedet har åpent året rundt og han har belegg, legger han til mens vi får en omvisning i annen etasje hvor det er lagt opp til både spise- og møtevirksomhet. Bare mens vi var innom var det to store grupper fra internasjonale selskaper der, som så ut til å kose seg godt.

Over og ut

Vi finner veien ut i sola igjen, og menger oss med de andre. Her ligger Sagaer fra Selje, Viknes fra Askøy og seilbåter fra fjern og nær. Det våkner til liv i havna. Det er ferietid og vi er på sjøen med blankt hav og blå himmel. Det kan ikke bli bedre, og jeg tenker at vår kyststripe på det vestligste har mye fortid, men den har definitiv også blitt framtidsrettet.

Våre legg til nå

 1. Holmestrand - Stavern
 2. Stavern - Sagesund
 3. Sagesund - Kristiansand
 4. Kristiansand - Sprangereid
 5. Sprangereid - Sirevåg
 6. Sirevåg - Stavanger
 7. Stavanger - Vassøy
 8. Vassøy - Haugesund
 9. Haugesund - Os
 10. Os - Bergen
 11. Bergen - Skjerjehamn
 12. Skjerjehamn - Askvoll
 13. Askvoll - Struenhamn
 14. Struenhamn - Florø
 15. Florø - Kalvåg
 16. Kalvåg - Struenhamn
 17. Struenhamn - Iglandsvika
 18. Iglandsvika - Struenhamn
 19. Struenhamn - Florø
 20. Florø - Kalvåg
 21. Kalvåg - Struenhamn

Foto: Foto: Terje Haugen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning