Humminbird 788 ci Combo

En god kombinasjon

Humminbirds mellomklassemodell med proffambisjoner er god fisk til småbåteiere.

Pluss ikon
NEST ØVERSTE: 788 ci er Humminbirds nesten toppmodellen i 700-serien, og gjør et godt inntrykk.
NEST ØVERSTE: 788 ci er Humminbirds nesten toppmodellen i 700-serien, og gjør et godt inntrykk. Foto: Terje Haugen
Sist oppdatert

Tekniske data:

Skjerm: 640 x 640 piksler, 256 fargers TFT LCD

Strøm: 10-20 Volt

Svingereffekt: 500 W

Svingerfrekvens: 83 og 200 kHz

Kommunikasjon: NMEA 0183, inn og ut

Pris, ca.: 12 000 kroner

For mer informasjon: www.belanor.no

Humminbirds instrumenter er nok god kjent for de fleste sportsfiskere, men kanskje mindre kjent blant vanlige småbåtbrukere uten fiskestang. Den relativt omfattende ekkoloddbiten i den kompakte 700-serien taler i alle fall sitt tydelige språk om hvor dette kommer fra. Men nå har også selve kartbiten fått en kraftig ansiktsløftning, i tillegg til et menysystem godt tilpasset 5-tommeren (640 x 640 piksler). I settet følger det også med en avansert svinger som byr på rikelig med muligheter for sportsfiskere. Ekkoloddet kan naturlig nok også brukes til vanlig posisjonsbestemmelse under navigering, ved for eksempel å se på dybdekotene.

5-tommer

Med innebygget GPS og kompabilitet med Navionics Gold-kartografi er dette en solid startpakke som fungerer helt greit på sjøen for folk med mindre daycruisere og skjærgårdsjeeper. Skal du i tillegg drive sportsfiske snakker vi muligens om en helt optimal enhet. Men som hos mange andre instrumenter i denne klassen har nok produsenten falt for fristelsen til å begrense de rent datatekniske ytelsene, uten at det trenger å være et problem. Men her gir det seg utslag i form av sein oppdatering av skjermbildet og sånn passelig respons på kommandoene om du forsøker å dele skjermen mellom plotteren og ekkoloddet. Ellers skal enheten være laget for flushmontering, men den har også fått med seg en praktisk brakett som det er lett å montere den i.

Godt synlig

LETTLESELIG: Skjermen synes godt - også i sterkt sollys.
LETTLESELIG: Skjermen synes godt - også i sterkt sollys.

Det som imponerer mest med denne vesle enheten er i grunnet lesbarheten, i praksis. Selv med steikende solskinn i nakken og mørke solbriller på var det uproblematisk å lese skjermbildet og menyene. Bare dette gjør at brukervennligheten stiger mange hakk. Det er ikke mange år siden en slik luksusskjerm kostet skjorta, på like linjen med forløperen til flatskjermen du har i stua.

Oversiktlig

Knappene sitter naturlig plassert, og om du må bruke tommelgrepet i urolig sjø er selve "navigeringsknappen" godt plassert (en slags parallell til datamusa). Om vi skal pirke er knappene i minste laget - lette å treffe på stille dager, men lette å bomme på med urolig sjø.

Varsomt

Kartbildet kan som ventet kjøres straight 2D med nord opp, noe den taklet lett ved full visning. Men det blir straks mer komplisert når vi forsøker oss på 3D og baug opp, som mange liker det. Dette fungerer, men når vi snakker 30 knop og oppover bør det utvises en viss varsomhet med plotteren. Om dette skyldes at større datamengder skal behandles eller rett og slett trege kartbrikker er ikke lett å si. Alt i alt er det 11 ulike visninger, med ulike kombinasjoner av plotteren og ekkoloddet på skjermen.

Logisk

LETTFATTELIG: Menyene er forholdsvis lette å finne frem i.
LETTFATTELIG: Menyene er forholdsvis lette å finne frem i. Foto: Terje Haugen

Menysystemet er logisk bygget opp som et slags kartotek der du blar deg bakover eller bortover i menyefaner og undermenyer. Her må vi skyte inn at oversettelsen fra maritim engelsk til norsk blir noe kryptisk, som for eksempel at menyvalget Track Min Distance blir til Track Min Distanse på norsk. Det er derfor fort gjort å stille seg litt vekk uten manualen for hånd. Men uansett en klassisk og velkjent måte å gjøre det på, og det finnes rikelig med avanserte funksjoner. Selve GPS-en er for øvrig en 16 kanals mottager, som i praksis et godt nok for de aller fleste.

God ned til 100 meter

Vi slet litt med signalene til ekkoloddet i starten, men etter noen justeringer på sender og i innstillingene viste 788 ci å være en pålitelig fiskekompis. På dybder ned mot 100 meter var signalene gode, men på dypere vann slet den litt og mistet bunnkontakten nå og da. Menyen er enkel og grei å finne fram i, og knappene på selve plotteren var ryddig satt opp.

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også