Dette er et utmerket båtmateriale som er sterkt, formingsvillig og med lang levetid. Når dette er blitt så dominerende har det nær sammenheng med forholdsvis moderate investeringer i formutstyr - spesielt for mindre båter. På plussiden er det store muligheter i form og design. Når man først har en egnet støpeform, krever selve produksjonen forholdsvis små investeringer bort sett fra materialer og arbeidstid. Det har med andre ord vært enkelt å komme i gang og det har resultert i mange produsenter, stort utvalg og knallhard priskonkurranse. I dag stilles det strenge krav til ventilasjonsanlegg i støperiene. En annen viktig faktor er at GRP-båtene har blanke og tiltalende overflater som folk flest kan like. Gjennom godt design kan båtene gis tiltalende linjer som lett faller i smak.

For normal bruk er GRP et utmerket båtmateriale og det gjelder også for småbåter. Her kreves moderat vedlikehold og mindre skader er forholdsvis enkle å reparere. Småskader som sår og riper bør utbedres fortløpende, for blir det hull i den beskyttende gelcoaten (fargelaget ytterst), kan selve glassfiberlaminatet trekke vann og skadene kan bli betydelig større. GRP gir en stiv konstruksjon og tåler påkjenningene ute i bølgene svært godt. Like godt tåler det ikke mekanisk slitasje - altså fysisk kontakt med hardere materialer som steiner og metaller.

Større skader kan også utbedres, men det krever fagkunnskap. En glassfiberbåt er tyngre enn vann og flyter ikke uten hjelp av oppdriftsmidler. Modeller fra de enkleste enkeltskrogmodellene til mer forseggjorte med hele, formstøpte innredninger.

PLUSS: Stort utvalg, konkurransedyktige priser, pene overflater, greit vedlikehold

MINUS: Tåler ikke mekanisk slitasje mot hardere materialer, småskader i gelcoaten må repareres/tettes, vanskelig å bli kvitt gamle "vrak"

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!