Sundeck, eller soldekk direkte oversatt til halvgodt norsk, er i og for seg et ganske dekkende begrep. For det er på dekk at denne båttypen skiller seg fra søstermodeller som bowridere og walkaround.

I stedet for sitteplass eller en fordypet gangvei, finner du nemlig større eller mindre solmadrasser i baugen på sundeckbåtene. De har sin opprinnelse og store fanskare i middelhavslandene.

Dette er båten du og familie eller venner drar på sjøen med for en svalende tur i middagsheten, med solbading på fordekket og badeliv eller vannsport fra båthekken.

Det er ikke bare dekksløsningen som skiller seg ut:

Sundeckbåtene er mer åpne rundt førerplassen og i cockpit enn en typisk daycruiser eller bowrider. Her er det mer konsollpreg som på en stor skjærgårdsjeep, mens plassen akter er mindre preget av sofa og bord. Her er det soling og bading som har hovedprioritet.

Har flere fortrinn

Stein Harald Jørgensen er salgssjef hos Erling Sande AA, en av de største importørene av sundeckbåter. De har store merker som italienske Capelli og franske Beneteau på programmet:

- Vi mener at sundeckbåtene er et godt og komfortabelt alternativ til den tradisjonelle skjærgårdsjeepen. Her har du permanent solseng, et avlukke for toalett eller klesskift, og lett passasje gjennom hele båten. Det er fordeler som kommer spesielt godt til syne på båter mellom 18-20 fot, sier Jørgensen.

Nordkapp er en av de få norske produsentene som har satset seriøst på en sundeckmodell med sin 760 Enduro:

- Vi hadde et skrog som passet bra til sundeck-konseptet. Dessuten ville vi være alene på markedet som norsk produsent av en slik båt, sier Kjell Olav Frogner, salgssjef hos Nordkapp.

- De fleste kjøper båten som dagsturbåt, men blir overrasket over hvor god overnattingskapsiteten faktisk er, forteller Frogner.

Her kan du lese de ferskeste testene av typiske sundeck-modeller:

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!