Aluminium

Forkortes ofte til ”alu-båter”. Aluminium er et lett, sterkt og 100 % resirkulerbart materiale. Et viktig punkt er at båtene er bygget med riktig legering eller det som beskrives som ”sjøvannsbestandig aluminium”.

Sist oppdatert

Utvalget av produsenter og modeller er begrenset - i alle fall på det som produseres i Norge, Sverige og Finland. Importbåter fra USA og Canada finnes på markedet. I og med at aluminium er et lett og sterkt materiale, er platene som benyttes bare noen millimeter tykke.

Naturlig nok er ikke aluminium så formingsvillig og det gir seg begrensninger i formgivingen på båtene. Det benyttes ulike byggemetoder. Noen båter sveises, andre klinkes og noen formes gjennom kaldpressing av store deler - eksempelvis hele båtsider. Selve produksjonsprosessen er mer arbeidskrevende enn GRP-produksjon, men det kreves mindre av produksjonslokalene når det gjelder oppvarming og ventilasjonsanlegg.

Er vekt en viktig faktor, finner man de letteste båtene i aluminium. Dette betyr igjen at båtene er lettdrevne og det gir igjen gevinst i drivstofforbruket. De mindre modellene er så lette at de kan transporteres på biltaket på vanlige familiebiler. Spesielle takgrinder for båt er å få kjøpt. Bare husk å feste båten forsvarlig.

Aluminium tåler mye, er hardt og stivt. I nærkontakt med en trebrygge eller en plastbåt, vinner alltid aluminiumsbåten. Skal man trekke båten opp på stranda er aluminiumen lite følsom for riper og småskader. Får man en bulk, kan den bankes ut igjen. Større skader kan som regel utbedres ved å bytte ut skadde plater, men det krever fagkunnskap.

Minuset med aluminiumen er at materialet er kaldt og det er det mange som ikke liker. Nye alu-båter er skinnende blanke, men etter en tids bruk legger det seg et oksiderende lag på overflaten. Da blir båtene matte og i mange øynes stygge. Det oksiderende belegget kan vaskes bort, men det er ingen fordel, for laget virker beskyttende på aluminiumen.

Svært viktig er det å passe på at aluminiumen ikke kommer i kontakt med andre metaller som kan forårsake galvanisk tæring. Eksempelvis må man passe på at gjenstander i kobber - eksempelvis mynter eller annet - ikke blir liggende i båten. Ut fra det samme er det svært viktig å benytte et egnet bunnstoff. Kobberholdig bunnstoff er katastrofalt og må aldri benyttes. Om man monterer ekstrautstyr med metall, er det viktig at dette er beregnet for aluminiumsbåter.

PLUSS: Gunstig vekt, tåler mye, miljøvennlig og resirkulerbart materiale

MINUS: Kan utsettes for galvanisk tæring (korrosjon), kaldt materiale, begrenset formingsevne, blir matte i overflaten

Denne saken ble første gang publisert 30/08 2011, og sist oppdatert 23/06 2017.

Les også