Hummerfiske

– Båtforeninger og bryggeeiere kan redde hummerbestanden

Slik kan det blir mer hummer.

Pluss ikon
HUMMERFISKET: Hummerfisket starter i disse dager. Med spesialstøpte hummerhus (bildet) vil biolog Sondre Ski og bryggeprodusent Åge Wee bidra til å styrke hummerbestanden i hele Norge.
HUMMERFISKET: Hummerfisket starter i disse dager. Med spesialstøpte hummerhus (bildet) vil biolog Sondre Ski og bryggeprodusent Åge Wee bidra til å styrke hummerbestanden i hele Norge.
Sist oppdatert
HUMMERHUS: Med spesialstøpte hummerhus vil biolog Sondre Ski bidra til å styrke hummerbestanden i hele Norge.
HUMMERHUS: Med spesialstøpte hummerhus vil biolog Sondre Ski bidra til å styrke hummerbestanden i hele Norge.

Med spesialstøpte hummerhus vil biolog Sondre Ski og bryggeprodusent Åge Wee bidra til å styrke hummerbestanden i hele Norge.

Nå satser de to på båtforeningenes og båtfolkets hjelp for at "Prosjekt hummerhus" skal bli en suksess.

Biolog og dykker Sondre Ski hadde merket seg mange vandrende og hjemløse hummer langs havbunnen ved Drøbaksundet. Så fikk han en idé: Kanskje kunne han hjelpe bestanden i området dersom han fikk sluppet ut spesialhus for hummeren?

Med hellestein og brostein murte Sondre på egenhånd sammen fem små huskonstruksjoner som han fikk sluppet ved Drøbak. Resultatet lot ikke vente på seg: Snart var alle husene bebodd av hummer på jakt etter et beskyttende krypinn.

- Slik situasjonen er i dag, er hummeren truet. Overfiske er et problem for bestanden. Å bedre livsvilkårene og lage trygge habitat til hummeren kan være en viktig faktor for å sikre sunn vekst av bestanden, forteller Sondre Ski, som nå er uteksaminert biolog fra Universitetet i Oslo og nylig også som naturforvalter fra Universitet for miljø- og biovitenskap i Ås. Den siste tiden har han hatt mye glede av husprosjektet på sine mange dykketurer.

Wee Marine engasjert

Daglig leder i flytebryggeprodusenten Wee Marine AS, Åge Wee, fikk høre om Sondre Ski sin innsats sommeren 2011, og tok direkte kontakt. Som ivrig dykker var dette et prosjekt Åge ville engasjere seg i.

- Jeg så med en gang at vi kunne bidra i dette prosjektet. Derfor foreslo jeg et samarbeid for å sikre spredning av flere hummerhus langs hele norskekysten, sier Åge Wee.

SAMARBEID: Åge Wee vil samarbeide med båtforeningene for å sikre spredning av flere hummerhus langs hele norskekysten.
SAMARBEID: Åge Wee vil samarbeide med båtforeningene for å sikre spredning av flere hummerhus langs hele norskekysten.

Tidligere i år kom det første partiet med spesiallagde hummerhus til Førresfjorden i Tysvær, støpt i Kina etter designen til Sondre Ski. Målet er å få langt dem ut i både hummertette og mindre hummertette områder langs kysten.

Fakta om hummeren

  • Hummer finnes langs kysten fra svenskegrensen til Trøndelag, samt litt i Nordland. Den lever på 5-40 meters dyp.
  • Den liker seg på hardbunn med skjulesteder i steinrøyser, kløfter eller i huler under store steiner. Ved mangel på steinbunn graver hummeren huler.
  • Hummeren er aktiv om natten, ligger i ro, i skjul om dagen. Når sjøtemperaturen er lav, under 5 grader, er den lite aktiv.
  • Kan bli 60 år gammel. Kjønnsmoden etter 5-7 år.
  • Blant tiltakene for å bevare bestanden, er at du bare kan fiske hummer over 25 cm.
  • I 2008 ble det forbudt å fange rognhummer

"Prosjekt hummerhus" er et nullprofittprosjekt der eventuelt overskudd går til nye hummerhus. For mer informasjon, se www.wee-marine.no

Båtfolk og bryggeiere kan hjelpe

Hummerhusene kommer ikke på plass av seg selv, så nå oppfordrer Sondre og Åge både bedrifter og kommuner til å bidra i "prosjekt hummerhus".

Men også båtforeninger og private bryggeeiere kan gjøre en innsants, sier Wee. For å plassere ut hus trenger man nemlig grunneiers tillatelse.

- Under brygger er det som oftest ikke lov til å fiske eller sette ut redskap, så der står husene som regel trygt. Hummeren trenger mellom fem og sju år på å bli kjønnsmoden, så det er viktig for bestanden at så mange som mulig når denne alderen, avslutter Åge Wee.

LES OGSÅ:

Slik blir hummeren best

Denne båten passer til hummerfisket

Denne saken ble første gang publisert 02/10 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også