Tekniske data Garmin 527xs

  • Mål, L/H/D: 15/15,5/6,1 cm
  • Skjerm: 640x480 piksler, 10,2x7,6 cm
  • Vekt: 0,8 kg
  • Datakort: Dobbel microSD kortleser
  • Pris: Ca. 6 000 kroner uten svinger

Kort sagt:

+ Meget rask kartoppdatering

+ Klare ekkoloddbilder

+ Enkel betjening

+ Gode kart- og kombinasjonsvisninger


- Ingen spesielle i testperioden

Garmin har lansert en helt ny serie av kartplottere og kartplotter/ekkoloddkombinasjon. Du kan velge mellom 5-tommers versjon med skjerm i høydeformat, eller 7-tommers utgave med touchskjerm i breddeformat.

Vi har testet Garmin GPSMAP 527xs som er versjonen med innebygd ekkolodd. Den koster fra ca. 6 000 kroner uten svinger. Vi kjenner oss raskt igjen i Garmins brukergrensesnitt og knappesystem.

Selv om du ikke har brukt en Garmin-enhet tidligere, er betjeningslogikken en av de beste egenskapene til Garmin 527xs.

Det tar dermed ikke lang tid å komme i gang med de viktigste funksjonene og heller ikke de mer avanserte mulighetene er vanskelige å utnytte.

Garmin hevder at kraftigere prosessor gjør plotteren vesentlig kjappere, og det er ikke vanskelig å merke. Der de eldre modellene slet med å oppdatere all informasjonen som ligger i BlueChart g2 Vision-kartene, tar den nye plotteren utfordringene på strak arm.

Dessuten er 500- og 700-serien utstyrt med en 10Hz GPS-mottaker, slik at posisjonen blir oppdatert 10 ganger i sekundet.

Det gir en helt annen flyt i kartbildet og merkes både når du skal se detaljer på nært hold, og når du beveger deg hurtig gjennom et område med mye kartinformasjon.

Ved siden av å være behagelig, øker det også sikkerheten siden sjansen for at plotteren "henger etter" båten under manøvrering i trangt farvann blir kraftig redusert.

Garmin 527xs 2013=

FIN MONTERING:Den nye Garmin527xs har en nett design som passerinn selv i mindrebåter. Denkan monteres i bøyle, helt flatt i dashbordet eller som her i en normal innfelling. FOTO: Terje Bjørnsen

Ny ekkolodd-teknikk

Kjøper du en svinger med CHIRP-funksjon får du glede av Spread- Spectrum CHIRP ekkoloddegenskaper. Ifølge Garmin skal det gi klarere ekkoloddbilder, med bedre oppløsning og adskillelse på mål dypt nede. Bedre visning av bunnkontur og støydemping på store dybder skal også være fordeler med denne teknologien.

Det er vanskelig å si konkret hvilke fordeler man har av dette uten å sammenligne ulike ekkolodd direkte, men vårt inntrykk av ekkoloddet i løpet av testperioden er i alle fall positivt. Vi fikk opp klare og tydelige ekkoloddbilder og satte også pris på gode autofunksjoner og forhåndsdefinerte skjermbilder.

Det gjelder ikke bare for ekkolodd-delen av 527xs, for også på kart og navigasjon har du gode visningsalternativer, både for enkeltskjerm og splittskjerm. Høydeformatet og oppløsning på 640x480 piksler gir gode og detaljerte bilder.

SE OGSÅ BILDEKARUSELL ØVERST I SAKEN (HOLD PEKEREN OVER BILDET FOR Å SE BILDETEKST)

Garmin 527xs 2013=

FISKEKART: Konsentrerer seg om å vise detaljer av undervannslandskapet. Det skal gjøre det enklere å finne frem til typiske formasjoner for gode fiskeplasser. FOTO: Terje Bjørnsen

På tross av de begrensningene som ligger i en 5-tommers skjerm fungerer også avlesningen bra når du viser kart og/eller ekkolodd på en splittet skjerm.

Autorutingsfunksjonen til Garmin fungerer sammen med de detaljerte BlueChart g2 Visionkartene.

Vi prøvde ulike ruteplaner og synes fortsatt dette er et godt hjelpemiddel for å bli guidet frem til nye steder.

Du skal være nøye med oppsettet, ikke minst av sikker dybde, og bør eksperimentere litt med oppsettet av avstand til kystlinjen før du får det ønskede resultatet. Der hvor ikke autoruting fungerer godt nok, går det greit å legge inn veipunkter og ruter på gamlemåten.

Nå kjøper man kanskje ikke en 5-tommers ekkoplotter for å legge ut på langferd, men du kan overføre ruter fra Garmins BlueChart-app via Bluetooth eller bruke Homeport-programmet for PC og kartbrikken til å overføre ruter.

Les hele saken

Spesifikasjoner

Produsent Garmin
Pris 6000

Konklusjon

Det er tre gode grunner til å like den nye Garmin 527xs: Kraftigere prosessor hamler opp med avanserte funksjoner, raskere GPS-mottaker og et fint ekkolodd med ny teknologi. Da er det god grunn til å vurdere om den gamle enheten er moden for oppdatering. Kartbildet er som du er vant med fra andre Garminplottere. Det er god oppløsning på skjermen og den er lett å lese av selv i sterkt sollys

LES OGSÅ:

Slik planleggger du enkelt med Garmin-app

Vi tester de nyeste ekkoloddene fra Lowrance

Her er nyhetene fra Volvo Penta

Vår karakter

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!