Garmin GTU 10

Denne sporer det meste

Har du behov for å holde orden på hvor saker og ting befinner seg? Da kan denne sporingsenheten være til god hjelp.

Pluss ikon
Garmin GTU 10 har fått en fleksibilitet og allsidighet som tilfører noe nytt i slike systemer. FOTO: Garmin
Garmin GTU 10 har fått en fleksibilitet og allsidighet som tilfører noe nytt i slike systemer. FOTO: Garmin Foto: Photographer:Scott Hepler, Hepler Photography Inc.
Sist oppdatert

Sporingsenheter er ikke noe nytt, men Garmin GTU 10 har en fleksibilitet og allsidighet som tilfører noe nytt i slike systemer. Den er liten og lett med vitale mål på 3,5 x 7,8 x 2,0 cm (B/L/H) og veier snaut 50 gram. Dermed har den mange potensielle plasseringsmuligheter.

I forhold til andre sporingsenheter vi har prøvd tidligere, er hovedpoenget med Garmin GTU 10 at den kan flyttes på.

Du kan gjerne legge den igjen i båten når den trenger overvåkning, eller du kan ta den med på tur, feste den på hunden eller legge den i bagasjen. Den har et oppladbart litiumion batteri med levetid fra én dag til en måned, avhengig av bruk.

Den kommuniserer posisjon ved hjelp av GSM-tilkobling og du kan velge mellom to ulike sporingsplaner, standard eller deluxe. Førstnevnte er et årsabonnement som gir deg tilgang til enhetens posisjon og de ti siste punktene med daglig sporingshistorikk.

Deluxe er et månedsabonnement og gir deg syv dagers historikk med inntil 20 000 punkter. Uansett hvilken plan du har, kan du bruke myGarmin-tjenesten til å spore GTU 10 fra en nettleser, eller Garmin Tracker - en app for iPhone eller Android smarttelefoner.

STATUS: Vi testet også enheten i utlandet og la GTU 10 i en bil som kjørte gjennom Tyskland. Da hadde vi sporingsdata som gjorde det mulig å følge posisjonen med godt detaljnivå. FOTO: Terje Bjørnsen
STATUS: Vi testet også enheten i utlandet og la GTU 10 i en bil som kjørte gjennom Tyskland. Da hadde vi sporingsdata som gjorde det mulig å følge posisjonen med godt detaljnivå. FOTO: Terje Bjørnsen

Bedre etterhvert

APP: Selvfølgelig kan du bruke iPhone eller Android til å holde orden på eiendelene dine. FOTO: Terje Bjørnsen
APP: Selvfølgelig kan du bruke iPhone eller Android til å holde orden på eiendelene dine. FOTO: Terje Bjørnsen

Vi prøvde en Garmin GTU 10 med deluxe sporingsplan sommeren og høsten 2011. I startfasen ble den lagt skjult i et oppbevaringsrom i en av våre langtestbåter. At den ikke er tilkoblet strøm gjør den lettere å gjemme bort, men krever også opplading med jevne mellomrom.

Erfaringen med programvare og oppdatering var litt delt i startfasen. Mens vi fort og effektivt fikk posisjonsangivelser og spor på nettleseren, var iPhoneappen mindre pålitelig. Selv etter flere oppdateringsforsøk fikk vi bare gamle posisjoner. Dette har imidlertid bedret seg etter at det er lansert nye versjoner av appen (sist testet med 2.1.1) og ved de siste forsøkene fungerte også det med kjapp oppdatering.

Når du oppretter et geogjerde enten på myGarmin eller i Tracker, går enheten i dvalemodus når den befinner seg innenfor dette området. Vi la til båthavnen som et geogjerde og dermed øker batterilevetiden betraktelig. Dessuten får du et varsel på mail eller SMS når enheten beveger seg utenfor geogjerdet. Du kan opprette inntil ti geogjerder.

Mange formål

NETT: På myGarmin kan du enkelt hente porsisjoner og historikk. Her er GTU10 om bord i Kielfergen. FOTO: Terje Bjørnsen
NETT: På myGarmin kan du enkelt hente porsisjoner og historikk. Her er GTU10 om bord i Kielfergen. FOTO: Terje Bjørnsen

Som nevnt kan Garmin GTU 10 brukes til mange ulike formål. Den kommer med en bæreveske og karabinkrok. Du kan feste den på tursekken når barna drar på sykkeltur i marka på egenhånd, eller på halsbåndet til hunden om den har det med å ta seg en tur på egenhånd. Og i slike tilfelle er det greit at GPS-funksjonen på iPhone brukes til å guide deg i retning av posisjonen til GTU 10.

Både fra MyGarmin og Tracker kan du lese av status på enheten, batterilevetid og selvfølgelig fjernstyre innstillingene. Vi testet også enheten i utlandet og la GTU 10 i en bil som kjørte gjennom Tyskland. Da hadde vi sporingsdata som gjorde det mulig å følge posisjonen med godt detaljnivå.

Prisen ligger på ca. 1700 kroner og det følger med ett års abonnement for standard sporing. Deluxe-sporing koster 35-40 kroner i måneden, mens tekstmeldingsabonnement kommer på 30-35 kroner. Fornyet årsabonnement koster ca. 400 kroner per år.

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også