Nikon AW 100

Smart båtkamera

Et vanntett kamera som tåler støt og slag, med innebygget GPS – det perfekte båtkameraet?

Sist oppdatert

Nikon lanserte nylig sitt første værforseglede kamera med innebygget GPS, under navnet Coolpix AW 100. Vi tok naturlig nok kameraet med til sjøs for å se nærmere på nyheten i Coolpix-serien.

For dette kameraet kan brukes på mange måter om bord. Her har du for eksempel et kjærkomment tillegg til loggboka om du vil. Posisjoner («geotagging»), klokkeslett og bilder henger nemlig sammen i alle bildene du tar, i tillegg til at kameraet kan logge ferden.

Laster du bildene over i for eksempel bildeprogrammet iPhoto (Mac) eller Picasa (gratis Mac/PC) vil bildene dukke opp ferdig sortert på kartet (Adobe Photoshop Elements har tatt vekk denne funksjonen).

I tillegg har produsenten fått stappet inn et elektronisk kompass. Dette er godt å ha på sjøen, om alt annet svikter.

Kart

Kameraet har for øvrig et innebygget verdenskart, som du enkelt får fram på skjermen. Dette kan imidlertid på ingen måte brukes til navigering, selv om det gir det en grei indikasjon på hvor du befinner deg.

Videre følger det med en enkel filterforsats, slik at det blir lett å sette på for eksempel pola-filter, som brukt riktig øker kontrastene - eller gir mer blå himmel om du vil.

Dette er også nyttig om du vil filme med kameraet, mulighet for full HD-opptak er nemlig også på plass.

Selve betjeningen av kameraet ikke spesielt komplisert om du kjører alt på auto. Ønsker du kreative funksjoner slik du kjenner det fra speilrefleksen, kan gode motiver lett forsvinne før du er klar til opptak.

Støt- og vannsikret

Tekniske data

  • Piksler: 16 mill.
  • Sensor: CMOS
  • Optikk: 5 x optisk zoom, NIKKOR 5.0-25.0 mm (28-140 mm i 35 mm) f/3.9-4.8
  • Digital zoom: 4x (560 mm i 35mm-format)
  • Skjerm: 7,5 cm (3-tommer.), TFT LCD
  • Lagring: SD/SDHC/SDXC
  • Tilkobling: USB. HDMI
  • BxHxD: 110.1 x 64.9 x 22.8 mm
  • Vekt: 178 g (med batteri og brikke)
  • Pris: Kr 2295
  • www.nikon.no

En annen funksjon vi naturlig nok ble svært begeistret for er støt- og vannsikringen. Har du prøvd å håndtere sårbar elektronikk i båt så vet du at det før eller siden kommer til å få et slag eller to samt bli dekket av et fint saltlag.

Her er det bare å finne fram ferskvannet og salte av kameraet etter en god dags bruk, i tillegg slipper du å behandle utstyret som et ukokt egg.

Nikon oppgir selv at det skal tåle å dyppes under vann, men vi nøyde oss med å skylle det under springen.

Batteri

Så får du også noen ulemper med på kjøpet også. På sjøen er det sjelden massive bygg som står i veien for GPS-mottak, og du får dermed raskt riktig posisjon. Dette var ikke like enkelt å få til i store byer som for eksempel

BÅTVENN: Nikon rigget kameraet meg god programvare (Action Control) for å gjenkjenne de mest typiske motivene, som for eksempel sjø, himmel og hvit gelcoat.
BÅTVENN: Nikon rigget kameraet meg god programvare (Action Control) for å gjenkjenne de mest typiske motivene, som for eksempel sjø, himmel og hvit gelcoat. Foto: Terje Haugen

Amsterdam. Her må kameraet jobbe vesentlig lenger før riktig posisjon oppnås.

I motsetnings til telefonen din så har ikke kameraet mulighet til å bruke telefonnettet til omtrentlig posisjon. Et annet evig tema med kameraer er batterikapasitet.

Vi tok som nevnt innledningsvis kameraet med oss til sjøs. Her tok det ikke mange skuddene for batteriet skrek etter påfyll. Men da hadde vi riktig nok aktivert det som var mulig av GPS-funksjoner og tillegg, samt brukt forhåndsvisningen godt.

Men kameraet kan også ta bilder, for å si det sånn. Det blir akkurat som at mobilen fortsatt går an å ringe med, selv om den kan gjøre tusen andre ting.

Bildekvalitet

Som reporter knipses det mer eller mindre jevnlig bilder for publisering, med utstyr i proffklassen. Her synes vi like vel at relativt lyssterk zoomoptikk (f 3.9 ved det som tilsvarer 28 mm i filmformat) kombinert med rundt 16 millioner piksler er et godt teknisk utgangspunkt for å knipse kvalitetsbilder.

MOTLYS: Relativt enkle utendørsmotiver med store lysforskjeller takles greit av kameraet, men GPS-en trenger tid til å tagge bildene med riktig posisjon.
MOTLYS: Relativt enkle utendørsmotiver med store lysforskjeller takles greit av kameraet, men GPS-en trenger tid til å tagge bildene med riktig posisjon. Foto: Terje Haugen

Men som med annen rimelig zoom-optikk taper lysstyrken seg betraktelig om vil faktisk bruke zoomen. En innebygget bildestabilisator kompenser noe for dette, siden bevegelsuskarpheten lett inntreffer om du ikke lar kamerat styre ISO-verdiene (lysfølsomheten) selv.

På den andre siden har Nikon rigget kameraet meg god programvare (Action Control) for å gjenkjenne de mest typiske motivene, som for eksempel sjø, himmel og hvit gelcoat. Dette takler faktisk kameraet godt, og vi begynte fort å stole så pass på dette at manuell overstyring ikke ble nødvendig.

FARGER: Blå himmel, sand og hvitfarge byr ofte på utfordringer for små kompakt-kameraer. Her er resultatet med lyset inn fra siden.
FARGER: Blå himmel, sand og hvitfarge byr ofte på utfordringer for små kompakt-kameraer. Her er resultatet med lyset inn fra siden. Foto: Terje Haugen

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2012, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også