Volvo Penta har siden 2005 tilbudt joystickstyring i båt, men da i sammenheng med fremdriftsystemet IPS. Ved hjelp av et dataprogram blir pod-ene under skroget justert for å trekke eller skyve båten i alle retninger, noe som forenkler manøvrering i trange havner vesentlig. Det siste året har man også fått mulighet til å installere joystickstasjoner rundt på båten for bedre oversikt ved till- og fralegging.

Les om jubilanten, Volvos Aquamatic drev.

Følger etter

Nå tilbyr Volvo Penta den samme joystickstyringsfunksjonaliteten også på båter med drev. Teknologien er basert på samme prinsipp og med tilnærmet samme datateknologi som med IPS-systemet. Styringen er elektronisk og funksjonen trenger ingen baugpropell for å fungere godt. Båten kan føres i alle retninger og rundt sin egen akse ved hjelp at små bevegelser. Dersom dette fungerer like godt som med IPS er det faktisk en fare for at Volvo med drev-joysticken konkurrerer ut sin egen pod-innstallasjon på mindre båter.

Volvo Penta er imidlertid ikke først ute. For to år siden lanserte CumminsMercruiser Diesel sitt Axius-system, som er amerikanernes tilsvarende fremdriftsystem på Bravo-drev. CMD har fra før sitt Zeus system, som tilsvarer Volvo sitt IPS pod fremdriftsystem.

Les mer om Axius og Zeus

Storbåt alle kan styre: Aquador 33 HT med Axius

Dyrt

To ulemper kan vi finne: Joysticken kan ikke monteres på brukte båter med drev fordi den elektroniske styringen er fabrikkinnstallert. Punkt nummer to er at Volvo Penta priser seg høyt: Joystick med drev koster faktisk like mye som joystick med IPS, altså mellom 100-150 000 kroner avhengig av produsent.

Per i dag har norske Skilsø 36 FB og svenske Nord West 370 allerede fått sterndrive joystick som alternativ på utstyrslista.

Les test av Nord West 370 her.

=

Skilsø leverer også med joystick for drev.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!