Kombiplotter med bare én knapp

Test: Garmin 5012

Vi tester den store berøringsskjermen til Garmin 5012.

Pluss ikon
Sist oppdatert

Ved første øyekast virker dette lovende - et avansert multifunksjonsinstrument med bare én knapp: av/på-knappen. Garmins 5000-serie er relativt lik deres 4000-serie som vi har testet flere varianter av tidligere i år, med unntak av det totale fravær av tradisjonelle betjeningsknapper. Men slapp av, ikke lenge etter at du har trykket den enslige knappen, dukker det opp et vell av funksjoner og valgmuligheter.

På 5012-modellen har du en svær 12,1-tommers skjerm med en detaljert 1024x768-oppløsning. Det er ikke noe dårlig utgangspunkt for å lage et avansert kombinasjonsinstrument med mulighet for blant annet ekkolodd og radar, i tillegg til den grunnleggende kartplotterfunksjonaliteten.

I bunn og grunn skiller ikke 5012-modellen seg mye fra 4008- og 4010-modellene vi har testet grundig tidligere i år. Hovedforskjellen utover berøringsskjerm er de mulighetene den store skjermen og den nevnte oppløsningen gir. Det kommer først og fremst til uttrykk i et utrolig flott og oversiktlig kartbilde samt mulighetene til å vise mer enn to vinduer på skjermen samtidig.

Bastant trykking

Derfor skal vi heller dvele litt ved opplevelsene den berøringsfølsomme skjermen gir i en båt. Førsteinntrykket er at den ikke virker. Når du er vant til å pusle med de små bilnavigatorene, tar det noen sekunder å forstå at den svære marinevarianten trenger mer bastant berøring. Etter hvert som vi bruker 5012, skjønner vi hvorfor - det eliminerer nemlig mange feiltrykk som følge av mer uforutsigbare bevegelser om bord, ikke minst i bølger.

Det er også en av årsakene til at menyene på berøringsskjermen er så store som mulig. Spesielt på hovedmenyene skal du være usedvanlig trehendt hvis du ikke klarer å treffe de rette skjermvalgene. De blir riktignok litt mindre når du blar deg nedover i mer innholdsrike menyer, men ikke verre enn at vi vil betegne betjeningen som enkel.

Lett å dra kartet

Spesielt på ett område overbeviser modellen med den berøringsfølsomme skjermen: Når du skal bla i kartet for å se på et annet område eller når du planlegger en rute, kjennes dette vesentlig enklere enn å måtte rulle rundt ved hjelp av den tradisjonelle styreputen; her bare setter du fingeren på skjermen og drar kartet dit du vil.

Etter en dag med draing, kikking og klikking, ser vi imidlertid en av ulempene med berøringsskjerm: Når solen skinner på skjermen, sjenerer de mange fingermerkene og sporene etter rulling gjennom kartene. Skjermrens og en god klut må nok følge berøringsskjermen på langtur, og den egner seg neppe i kombinasjon med potetgull eller peanøtter.

Enkel zooming, men den hopper

Funksjoner du skal ha fatt i når du er underveis, er tilgjengelige under de blåfargede menypunktene på skjermen. I tillegg er zoomfunksjoner med pluss- og minustegn plassert nederst på hvert kartbilde. I forhold til 4000-serien, hvor du må bytte mellom kartbildene med én knapp, før du zoomer med en annen, er dette en klar betjeningsforbedring.

På den annen side var zoomknappene en av de få berøringsfunksjonene vi hadde litt problemer med. Av en eller annen grunn hadde zoom-funksjonen en tendens til å hoppe to nivåer av gangen, og zoomknappene og de blå knappene "h jem" og "meny" øverst i skjermen kan være litt vanskelige å treffe når båten er urolig i sjøen.

Litt dyr

Det største ankepunktet mot 5000-seriens berøringsskjerm opp mot 4000-seriens tradisjonelle betjening, er prisen: 12-tommersversjonen er snaut 10 000 kroner dyrere enn sin knappestyrte bror, og du får eksempelvis en 12,1-tommers versjon med vanlig betjening ca. 4500 kroner rimeligere enn en 8,4-tommers versjon med berøringsskjerm.

Til 5000-seriens fordel skal det sies at den krever noe mindre plass enn 4000-serien, siden knappene er borte. På 12,1-tommersmodellene skiller det 4,6 cm i bredden, så om plassen er knapp, har 5000-serien en fordel her.

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også