Tuber

Tuber: Ville, voksne vannleker

Hvis du synes du er for gammel til å leke, bør du ta en tur med ”molekylet”. Det vil garantert få deg til å hyle som en unge.

Pluss ikon
Sist oppdatert

En tube - er ikke det et slags leketøy? En sånn forvokst badering, egentlig laget mest for barn? - tenkte vi, da vi skulle teste noen av årets nye tuber. Det var tross alt snakk om noe så uskyldig som en oppblåsbar vannleke. Kanskje avslappende også, for oss godt sjøvante menn, men langt fra spennende. Vi tok feil.

De første tubene som så dagens lys på 90-tallet var ganske uskyldige, men siden den gang har populariteten skutt i været, og stadig nye varianter har kommet til. Fra små, yndige for de minste til store beist laget for å løfte voksne menn flere meter til værs.

Flere års tubeevolusjon har gitt resultater. Og blant årets råeste finner vi "Molekylet" og "Tomcat".

Flytur med Tomcat
Ved første øyekast kan den minne om en liten, flatklemt prehistorisk øgle, av den ufarlige sorten. "Tomcat" har en slags vinger på hver side og håndtak på ryggen. Tauet er festet under for å gi den et løft ut av vannet.

Skal det bli noe fart på sakene, må man ha en båt med trøkk i. Som for eksempel en Boston Whaler 275 Conquest med to 250-hesters påhengsmotorer. Bak den ligger Vi Menn Båts Frederik på magen, godt utstyrt med tykk våtdrakt, tettsittende vest og et fornøyd glis. Tomcat'en svinger rolig fram og tilbake. Frederik ser nesten litt skuffet ut.

Derfor øker vi farten og planer av sted. Tomcat'en hopper - fremdeles kontrollert - fra bølge til bølge. Christian, som sitter bak rattet, får et fandenivoldsk glimt i øyet, gir mer gass, og vrir på rattet. Da våkner Tomcat'en til liv. Den skyter fart ut i svingen og krenger kraftig utover. Frederik klamrer seg fast. Så raser den innover mot hekkbølgene der den avslutter akrobatøvelsene med et uventet, lite hopp. Motorene overdøver eventuelle hyl fra akrobaten som sitter på.

"Den skulle da kunne fly enda høyere enn dette," tenker jeg og ber Christian snu og forsøke igjen. Skal det testes, så skal det testes.

Og denne gangen lever Tomcat'en opp til forventningene. Etter et par småsvinger, gjør vi en brå sving. "Nå greier jeg ikke holde meg fast lenger," tenker nok Frederik i skrekkblandet, tja - skrekk, vil jeg tro. Han ser de truende, skumhvite hekkbølgene foran seg og bestemmer seg for å holde seg fast litt til. Men det vil ikke Tomcat'en. På neste bølge skyter den i været, og vår mann havner på hodet i sjøen.

- Nesten mer skummelt enn morsomt, stønner Frederik, da han utmattet hales om bord etterpå.

- Den så jo ganske stabil ut, forsøker Christian seg.

- Stabil meg bak! utbryter Frederik. - Jeg kjenner det godt i ryggen. Dette er en leke for voksne, men definitivt best for dem under 30.

Verdens største molekyl

Den neste tuben vi skal teste har fått navnet "Molekylet". Men i motsetning til andre molekyler er den ikke liten. Den fyller bilen på langs og på tvers - uten luft.

- Ikke noe man gidder ta lufta ut av hver dag. Denne er jo stor nok til å bruke som badebrygge, stønner Christian, mens han står og pumper. Jeg våger ikke spørre om jeg kanskje heller burde valgt en elektrisk pumpe.

"Molekylet" koster rundt 5000 kroner, er over tre ganger tre meter stor og består av tre digre atomer, som alle blåses opp separat. Mellom dem er selve platået, stort nok til at tre voksne menn skal kunne sitte, ligge eller stå der.

Etter mye kaving og bæring, får vi til slutt leken på vannet. Vi Menns Båts to prøvekjørere er klare. Det viser seg raskt at kjempemolekylet er av den mer stabile sorten. Christian blir raskt varm i trøya, og krabber rundt mellom atomene.

Vi gir fullt pådrag og svinger fra side til side. Til vår store overraskelse holder molekylet seg på riktig side, selv om det krenger ganske kraftig når G-kreftene setter inn. Akkurat idet Christian skal sette seg, løfter det fremste atomet seg og tipper ham over bord.

Opp fra havoverflaten titter en mann med forslått understell, brennmanetmerker på armene og et par liter saltvann innabords.

- Men moro var det, konstaterer Christian. Frederik nikker, med munnen fremdeles delvis åpen.

Huskeliste for tubekjøpere

Trygt tilbake på land kan vi konstatere at det er stor forskjell på tuber, og at hva slags tube man velger har mye å si for opplevelsen. Båttype og motorisering må tas med i beregningen før man bestemmer seg, og også alderen til dem som skal bruke tuben.

- Har du en liten båt med 9,9 hester og er rundt 12 til 15 år gammel, vil jeg anbefale en enkel tube til rundt 600 til 700 kroner, forklarer "vannmann" Helge Rotnes hos SeaSport i Oslo.

Han tror mye av grunnen til tubenes popularitet er at de kan brukes av hele familien. Familietuber er faktisk en egen kategori.

- Barn har gjerne en sperre når det gjelder fart. Man kan godt ta med barn helt ned til 4-5-årsalderen, men da er det best å sitte sammen med dem i en tube tilpasset to eller tre personer, råder Helge.

Tredje kategori er moro-tuber for voksne. Her er utvalget stort, og mange av dem er laget for å gi deg en luftig opplevelse. Men da bør du ha en motor med minst 50 hester.

Går du for verstingene, som for eksempel Molekylet, trenger du minst 100 hester. Og mage for en fartsfølelse av de sjeldne.

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2006, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også