Bruktbåt 4: Nå kan den bli din

Bruktbåt 4: Nå kan den bli din

Høsten er tiden for å tråle bruktbåtmarkedet. Kastloss hjelper deg å stake ut kursen mot en god bruktbåt til rett pris.

Sist oppdatert

For bruktbåtkjøperen er det vanligvis best å handle om høsten og vinteren, for det er som regel langt flere om beinet på våren. Skal du selge båten din, kan det derfor være lurt å vente til våren, og mange av våre tips og råd på de følgende sidene er da også relevante for deg som skal selge.

Den mest solgte båten her til lands er som kjent bruktbåten. Og grunnen til det er naturligvis at det i utgangspunktet er billigere å kjøpe brukt. Men, og dette er et stort men - en billig bruktbåt er ikke nødvendigvis et godt kjøp. Les videre og lær.

Unntak
Teorien sier at en båt faller rundt 15 prosent i verdi bare det første året og at du, i de påfølgende årene, kan regne med et årlig verditap på opptil 10 prosent. Men det finnes unntak. Båter som har lang leveringstid eller som er vanskelige å få tak i, kan tvert imot stige i pris.

Er du fast bestemt på å kjøpe en modell hvor leveringstiden er svært lang, og du vil ikke vente, må du kanskje betale like mye for et brukt eksemplar som det båten koster ny.

Men kjøper du brukt, får du som regel med en god del utstyr på kjøpet, for ekstrautstyr verdsettes nemlig ikke særlig høyt i bruktmarkedet.

Godt rykte koster
Før du kjøper bruktbåt, er det viktig å ta med i beregningen at båtens verditap i stor grad bestemmes av tilliten båtmerket har i markedet. I praksis betyr dette at du kan få mer båt for pengene hvis du kjøper en båt med et heller tvilsomt rykte. Samtidig løper du en risiko for å tape mye penger dersom du skal selge båten igjen. En båt fra en velrenommert produsent koster mer, men du vil høyst sannsynlig også få mer betalt den dagen du selger den videre.

Mer nyttig info finner du i kolonnen til høyre. ---------------------->

Prut
Når du endelig har funnet en båt som passer for deg, er tiden kommet for å prute. Det er nemlig ingen grunn til å gi mer for båten enn nødvendig. En båt som er verdt 200 000 kroner, vil selgeren kanskje prøve å 250 000 kroner for. At prisforlangende ligger 10 prosent over det en selger til slutt aksepterer, er slett ikke uvanlig. Dette gjelder også ved salg gjennom megler.

Få hjelp
Selv om drømmebåten er funnet og prisen er ferdig prutet, er båtkjøpet fremdeles ikke trygt i havn før du har sikret deg mot framtidige overraskelser. Å bruke mekler kan være det tryggeste for mange. Du kan selvfølgelig også kjøpe privat, men da bør du holde hodet kaldt, for det er flere skjær i sjøen ved båtkjøp enn ved kjøp av hus og bil. Derfor er det viktig å besiktige båten skikkelig, både på land og i vann. Og det hele skal selvfølgelig kontraktfestes. Standardkontrakten finner du på www.forbrukerradet.no.

Denne saken ble første gang publisert 15/04 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også