Elektronikk: Kraftig nytt under solen

Kraftig fra de store

Både amerikanske Garmin, britiske Raymarine, italienske GeoNav, japanske Furuno og vårt hjemlige Simrad har diverse nytt og fornuftig på lur til høsten og våren. Det ble klart under årets stormesse for fritidsbåtbransjen i Amsterdam, METS, hvor det var over 1300 utstillere.

Pluss ikon
Foto: Haugen, Terje
Sist oppdatert

AMSTERDAM: I Raymarine-leiren er det splitter nye autopiloter under SPX-navnet og G-serien som dominerer, sammen med de nye digitale radarsystemene, HD, som også ble vist fram på årets utstyrsmesse i Amsterdam, METS (Marine Equipment Trade Show).

I tillegg disker de opp med en kjappere nettverksstandard, SeaTalk NG (NG står for Next Generation). Alt for at installasjonen skal gå raskere og for å minske ledningssalaten. Blant annet trenger man ikke lenger ha en egen rorindikator for at autopiloten skal fungere. Raymarines programmerbare småskjermer i ST70-serien forventes å bli svært populære grunnet enkel installasjon.

Simrad lanserer også nye produkter, sammen med Garmin. Sistnevnte satser på no-nonsense-autopiloten GHP 10, sammen med mulitfunksjonsdisplayet Garmin GMI 10. Simrads motstykke på kurscomputerfronten har fått navnet AP 24 og AP 28. De satser i tillegg hardt på de rent PC-baserte systemene GB 40 og GB 60. Felles for alle er at de takler NMEA 2000-standarden.

Furuno kommer med to nye plottere - NavNet 3D MDF8 og MDF12 - som virker vesentlig bedre enn selskapets tidligere modeller. Vi fikk demonstrert nyvinningene under messen, og etter hva vi kunne se, skortet det verken på datakraft eller praktiske finesser.

En av dem er det såkalte RotoKey, et lite hjul du kan scrolle i alle menyene med uten å flytte blikket fra skjermen, uten å måtte trykke på noen som helst knapper. Svært praktisk når det er litt sjø.

Italienske Navionics' underbruk GeoNav disker opp med en nyslepet og lekker håndholdt kartplotter for mer universell bruk, ved navn GeoNav3. Den kan by på usedvanlig mye datakraft i forhold til størrelsen.

Felles for slike enheter nå om dagen, er at de får stadig mer til felles med tradisjonelle datamaskiner - så som sterk prosessor, sterke grafikkort, USB-porter og innebygde harddisker (uten bevegelige deler).

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2007, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også