Gulen Dykkersenter slår et slag for miljøet

Resirkulering under vann

På Gulen har den lokale dykkerklubben blitt lei av folk som kaster søppel utfor brygga og ødelegger havbunnen.

Pluss ikon
RESIRKULERER: Gulen Dykkersenter har startet et undervanns resirkuleringsanlegg for å få bukt på søppelproblemet ved brygga.
RESIRKULERER: Gulen Dykkersenter har startet et undervanns resirkuleringsanlegg for å få bukt på søppelproblemet ved brygga. Foto: Foto: Christian Skauge
Sist oppdatert
RESIRKULERER: Dykkerne i Gulen Dykkersenter er selv med på å holde havbunnen fri for søppel og skrot.
RESIRKULERER: Dykkerne i Gulen Dykkersenter er selv med på å holde havbunnen fri for søppel og skrot. Foto: Foto: Christian Skauge

For å gjøre noe med søppel-problemet har Gulen Dykkersenter derfor startet et undervanns resirkuleringsanlegg. Tre resirkuleringscontainere på 7 meters dyp har blitt plassert utenfor brygga ved Gulen. Én til metall, én til plast og én til organisk materiale. Tanken er å få dykkerne til å bidra til å holde "husrevet" rent og fritt for søppel.

Båtfolket synder

De tre containerne er sponset av Nordhordland og Gulen Interkommunale Renovasjonsselskap (NGIR) og etter kort tid ble det merkbar forskjell i mengden søppel på bunnen. Mye av søppelet skyldes uvettige båtfolk som kaster ting i sjøen. Utenfor brygga finnes tomme ølbokser, flasker, plastposer og kanner. Det er spesielt i sommerhalvåret er problemet er stort.

- Mange tenker ikke over hvor det blir av det de kaster i sjøen. Dette gjelder jo ikke bare her i Gulen, men langs hele kysten, sier Ørjan Sandnes ved Gulen Dykkersenter.

Ødelegger dykkerplassen

Dykkere ser lettere enn andre hvor mye av søppelet havner - på havbunnen. Det både ødelegger fine dykkeplasser og truer livet i havet. Derfor ønsker Gulen Dykkesenter å gjøre noe med problemet.

Ved å sette fokus på innsamling av søppel håper senteret på å bevare miljøet og artsmangfoldet som finnes i området. Samtidig håper Sandnes at båtfolket og andre som bruker strandsonen blir flinkere til å ta med seg søppel hjem eller kaste det i egnede containere.

Mer om resirkuleringsanlegget:

- Hvordan skal det se ut om 10 år hvis besøkende båter fortsetter å slenge fra seg ting, undrer han seg.

Hai og blekksprut

TRE CONTAINERE: Tre resirkuleringscontainere har blitt plassert utenfor brygga ved Gulen. Én til metall, én til plast og én til organisk materiale.
TRE CONTAINERE: Tre resirkuleringscontainere har blitt plassert utenfor brygga ved Gulen. Én til metall, én til plast og én til organisk materiale. Foto: Foto: Christian Skauge

Sandnes forteller at den unike undervannsfaunaen er noe av det som tiltrekker dykkere og undervannsfotografer fra hele Skandinavia til Gulen. Han informerer om at det har blitt observert både hai og blekksprut like utenfor brygga. Stedet har i tillegg flere vrak fra andre verdenskrig. at ideen har blitt godt mottatt blant de besøkende på dykkesenteret, og alle bidrar med å legge et par ting i containerne. I løpet av sommeren regner Sandnes med at bunnen utenfor dykkesenterets brygge vil være fri for fremmedelementer.

ALT SØPPEL SKAL BORT: I løpet av sommeren regner Gulen Dykkersenter med at bunnen utenfor dykkesenteret vil være fri for fremmedelementer.
ALT SØPPEL SKAL BORT: I løpet av sommeren regner Gulen Dykkersenter med at bunnen utenfor dykkesenteret vil være fri for fremmedelementer. Foto: Foto: Christian Skauge

Oppfordrer andre til å bidra

Sandnes oppfordrer andre dykkesentre og klubber rundt om i landet til å kopiere ideen, eller arrangere opprydningsdykk i sitt lokaleområde.

- Dette er ikke noe vi ønsker å være alene om. Vi håper flest mulig vil bidra til å holde havbunnen fri for søppel, både for miljøets skyld, og med tanke på dykkerne som utøver sporten sin under overflaten, avslutter Sandnes.

UNIK FAUNA: Den unike undervannsfaunaen er noe av det som tiltrekker dykkere og undervannsfotografer fra hele Skandinavia til Gulen. Dette er et bilde av fisken grønngylt.
UNIK FAUNA: Den unike undervannsfaunaen er noe av det som tiltrekker dykkere og undervannsfotografer fra hele Skandinavia til Gulen. Dette er et bilde av fisken grønngylt. Foto: Foto: Christian Skauge

De tre containerne skal sjekkes jevnlig, og tømmes ved behov. Søppelet som dykkerne har samlet skal tas på land og leveres til resirkulering, akkurat som vanlig søppel på land.

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også